Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Изложбата „Властелините на Родопите“ долита в Кърджали на 29 септември

Изложбата „Властелините на Родопите“ долита в Кърджали на 29 септември. С тази изложба ще отбележим Европейските дни на птиците, които се честват на 30 септември – 1 октомври. Официалното откриване ще се проведе на 29-ти септември, петък от 17ч. в парка на Регионалния исторически музей в Кърджали.

Цял месец посетителите на музея ще могат да се насладят на красотата на дивата природа на Източните Родопи. Тридесет и две снимки в изложба на открито ще представят уникалната природа и биоразнообразие на източния дял на планината. Специален акцент в изложбата ще бъдат властелините на родопското небе – белоглавите и черните лешояди.

Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000. Изложбата представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

В изложбата „Властелините на Родопите“ посетителите могат да видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани.

Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа: включва над 4300 животински вида. Девет зони по НАТУРА 2000 обхващат най-интересните от екологична гледна точка места. Районът е единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров.

Идеята на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората. И така да помогне за опознаването и опазването на това диво кътче.

 

Инициативaтa, посветени на Европейските дни на птиците се организира в рамките на LIFE + проектa “Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите”, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация “По-диви Родопи”, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондацията за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ