Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Изпращаме силна година за състезателния риболов

Младен ДОБРЕВ

В края на годината е време за отчети, анализи и равносметки. В „Рибар“ и в сайта “Дивото” редовно ви информирахме за спортните битки в състезателния риболов от различните дисциплини на БФРС. Нека сега се върнем с акценти към случилото се, да припомним как са се развили събитията и кои са шампионите.

Секция „Подледен риболов“

Традиционно първи в националния шампионат стартираха подледните риболовци, понеже изявите им са съсредоточени за 2-3 месеца в началото на годината. В битката на леда се включиха 6 отбора, като бяха изиграни 4 кръга. Всички турнири се проведоха на родопските язовири „Широка поляна“, „Голям“ и „Малък Беглик“, заради меката зима, при която нямаше лед в равнинната част на страната.

Тазгодишното първенство протече изключително интересно, като до последно три отбора спориха за шампионската титла, а още един имаше шанс за почетната стълбица. В крайна сметка първо шампионско звание спечели варненският „Гоу фиш“, а негови подгласници станаха „Моселла“ и „Майсторски риболов“.

Секция „Спининг“

Отборът на „Михалково“ стана шампион на България в атрактивната дисциплина на спинингистите и това не е изненада. Там са събрани най-добрите ни майстори, водени от многократния индивидуален шампион Георги Гетов. Първите два турнира се изиграха през пролетта, а финалният бе оставен за есента, заради някои международни ангажименти на състезателите. Всички състезания на спинингистите се проведоха на река Въча, където има най-добри условия за провеждането им.

В тазгодишното първенство взеха участие общо 9 отбора и то бе най-масовото от създаването на националния шампионат под егидата на Федерацията. Непосредствено след шампионите се наредиха „Родопа 2002“ Смолян и ЛРС-Асеновград.

Секция „Плувка“

Керванът в най-популярната дисциплина във Федерацията стартира с 18 отбора. Изиграха се традиционните за нашия шампионат три турнира. Тръгнаха още през април със състезание на Гребния канал в Пловдив. Вторият кръг се проведе през юни на Шуменското езеро, а финалният турнир се игра на язовир „Мандра“ край Бургас през юли.

И тази година първенството протече интересно, със силни изяви на няколко отбора, с епизодични фойерверки от други, но така или иначе за финала в Бургас амбиции за челото афишираха поне 5-6 тима. Там и атмосферните условия се намесиха, както не се е случвало досега. През втория ден се изви страховита гръмотевична буря и състезанието бе прекратено от съображения за безопасност, а за официални бяха зачетени резултатите от първия ден.

В крайна сметка облагодетелстван от ситуацията се оказа тимът на „Стара Загора“, спечелил шампионската титла. Второто място е за „При Майсторите“ и трети са „Гоу фиш“. Индивидуален шампион е Славчо Петров, следван от Пламен Панталеев и Мирослав Димитров.

Секция „Шаран“

Два турнира на язовир „Тръстиково“ през юни и юли и финален кръг на язовир „Берсин“ през август. Такава беше програмата, по която играха шаранджиите. Общо 21 отбора се хвърлиха в спортна битка в най-маратонската дисциплина, в която едно състезание продължава цели 3 денонощия.

Шампионските овации са за „Дрънк карп“, взели победа и две втори места от трите турнира. С този актив отборът дръпна убедително напред и нямаше кой да го спре към върха. Второто място е за „Стара Загора“, а трети са шаранджиите от „Варна карп“.

И трите турнира преминаха с атрактивен улов на едри шарани, което създаде доста работа на съдийския екип, но пък носеше незабравими емоции и спортна тръпка. Може да се каже, че въпреки адреналина, състезанията преминаха изцяло в дух на спортсменство.

Секция „Фидер“

Гребен канал Пловдив, язовир „Копринка“ и язовир „Жребчево“ – това бяха трите водоема, на които мериха сили фидеристите в националния шампионат. Общо 10 отбора се включиха в състезанията, но най-висока класа показаха изявените лидери: шампион е „Видракс“, подгласници „Вижън“ и „Лебед“. Тези три тима играха равномерно и съвсем заслужено са на върха. Впрочем, „Видракс“ и „Вижън“ водиха битка за титлата до последния съдийски сигнал. Индивидуален шампион е Родан Цонев – лидер на бургаския „Лебед“.

Най-младата състезателна дисциплина във Федерацията се развива добре и може да се каже, че вече се утвърди с отлично организирани турнири и нарастващ интерес към фидерния риболов.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ