Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Изтровиха рибата в участъка „Хвани – пусни“ на Девинска река

хвани - пусни

Рибата в Девинска река е отровена. Поразеният участък на 100 % съвпада със зоната „Хвани-пусни“, определена за спортен риболов, която се намира в централната част на родопския град. Инцидентът е от ранния следобед в петък. Местни хора са забелязали, че по повърхността на водата в реката вяло се носят риби, които са с обърнати нагоре кореми.

хвани - пусни

Нерегламентирано зауставен е причината за екокатастрофата


„100% всички водни организми са умрели. Освен риби се виждат и безжизнени водни змии.“, потвърди специалистът по лова на девинското ловно-рибарско дружество Владимир Пейков. Той е човекът посетил незабавно мястото на инцидента и подал сигнал в местната регионална инспекция по околна среда и води.
От РИОСВ Смолян реагирали изключително професионално и бързо. След по-малко от час изпратили специалисти от акредитирана лаборатория, които са взели проби от няколко участъка на реката. Според експертите причина за мъртвата риба е нерегламентирано заустване от “Девин” ЕАД. Предстои да бъде съставен акт за замърсяването, довело да смъртта на рибите. За изготвянето от екоинспекцията са събрали достатъчно доказателствен материал във вид на мъртва балканска пъстърва.


В този диапазон на реката, където се практикува спортен риболов в режим „Хвани – пусни“, редовно се извършват зарибявания с балканска пъстърва. Местните риболовци поддържат района и често увличат деца от местните училища в регулярното почистване на бреговете на Девинска река.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ