Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Извънредно заседание на УС на НЛРС-СЛРБ

Извънредно заседание на УС на НЛРС-СЛРБ

На 25 септември на свое извънредно заседание УС разгледа проекта на заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, с която се забранява груповото ловуване на дива свиня и използването на кучета в зоните до румънската граница, пристанище Варна и констатираното огнище на АЧС около с. Тутраканци, община Провадия.

Поводът за извънредното заседание бе да се разгледа заповедта в рамките на определения срок за публично обсъждане, както и острите негативни реакции сред членове на засегнатите сдружения, довели до организиране и провеждане на спонтанни мирни протести в редица градове в Северна България.

На заседанието се проведе задълбочена дискусия в присъствието на зам. министъра на МЗХГ Атанас Добрев, като се стигна до компромисния вариант зоните за ограничение на груповия лов на дива свиня, описани в проекта на заповедта, да бъдат намалени на половина. Това означава, че се оформят две 5-километрови зони по границата с Румъния. В първата ще се ловува само индивидуално, а във втората ще се ловува групово, но без използването на ловни кучета. Извън тези зони няма да има ограничения.

Управителният съвет изрази своята подкрепа към усилията на МЗХГ да ограничи риска от разпространение на АЧС в страната, както и увереност, че членовете на НЛРС-СЛРБ ще окажат пълно съдействие, но е необходимо държавата да предприеме стъпки за акредитиране на достатъчно на брой лаборатории за трихинелоза, бърза обратна връзка към ловците за резултатите от извършените изследвания за наличие на АЧС, прецизиране на изискванията за изграждане на ямите за СЖП и др.

Откриването на сезона ще бъде на 29 септември.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ