Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 10 януари

актуално 10 януари

ЯЗОВИР „БАТАК“

Голямата есенна фиеста с повсеместен улов на щуки и ко­стури на родопския язовир отмина. В типично зимни условия в началото на януари все още е с открита вода (незаледен), но ри­боловът стана труден и несигурен. В дълбоките участъци откъм стената може да се прилъже някой костур, но на съвсем бавна проводка и на дребна силиконка. Май не си заслужава пътуване до там от по-далечни населени места, поне засега.

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО“

Доста спаднал, каквато е обичайната картина по това вре­ме, с епизодичен улов на костури и още по-редки бели риби към 10 януари. Това при опити на спинингисти с джигови примамки в района на Дебелец. Влезлите с лодки на джиг също имат прилична слука. Може да се хване някоя и друга хищна риба, но да не се очакват чудеса при януарско посещение на този красив язовир. Ако има активизиране, то ще е на свечеряване и за кратко. С мирните риби също няма големи шансове, освен редки бабушки на фидер, но на голяма дълбочина.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

На популярната зимна дестинация „Сипеите“ към 10 януари хващат по ня­кой и друг неголям костур на силикони. Случва се и бяла риба да налети на тях, но също от „детската градина“. Риболовът на плувка обаче е доста мижав, просто няма тези големи паса­жи от мирни риби, които се събираха там през минали години. Всеобщо е мнението на местни хора, че този язовир е силно обезрибен заради ширещото се бракониерство.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Пловдивски риболовци щурмуваха язовира с лодки още от първите дни на тази година и някои даже спасиха капо­то с уловени бели риби. Известно е за 5-килограмов хищник, дошъл на джиг въдицата на Ивелин Иванов. Все пак трябва да се отбележи, че активността не е голяма и действително първата цел за всеки, дошъл посред зима на язовира, е да се разпише с улов, пък дори и по-скромен.

РЕКА МАРИЦА

Доста разнопосочна информация идва от реката в различни участъци по течението й на наша територия. Като цяло тече маловодна, а рибарите ловят скобари, морунаши и кефали. Пасажите са групирани така, че някъде преобладава един вид, а другаде – друг. Като че ли по-рядко налитат кефали, но пък има и трофейни попадения с тях. Говорим за риби от 1-2, че и по-големи. При хищниците има застой, опитите на спинингисти обикновено са без особен резултат.

РЕКА ОСЪМ

Преобладаващо маловодна тече реката тази зима и това затруднява риболова. Спинингисти са ловили кефали от средна ръка в градската част на Ловеч. Тези риби са основ­ните обитатели и цел за плувкаджии надолу по течението, при селата Умаревци, Йоглав, Дойренци. В най-долното те­чение, на територията на Плевенска област, преобладава морунаш.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ