140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 11 април

актуално 11 април

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Доста хубави серии с костури са правили към 11 април пловдивски риболовци на язовир „Доспат“. Ловили са и на спининг, и на естествени примамки, а бодливците са вземали с еднакъв апетит. При това са хващани предимно едри костури. С мир­ните риби обаче нещата са по-сложни. Бабушки вероятно ще се обадят, но каракудите са по-трудни и още не са се активи­зирали повсеместно. Разбира се, приятни изненади с амери­кански пъстърви винаги са възможни там.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Няколко сома вече са извадени при риболов от лодки на язо­вира. Трофеи няма, по-скоро излизат сомчета в младежка въз­раст от 3-4 докъм 10 кг, но ентусиасти не липсват и до времето на влизане на забраната ще се търсят и по-големи хищници. За риболов по брега няма кой знае какво да се каже – хващат се бабушки и уклеи на плувка, а по-предпочитаните каракуди сякаш са по-редки и няма сигурна слука с тях. На снимката е Станислав Владимиров от Велико Търново с поредно сомче от язовира.

ЯЗОВИР „СОПОТ“

Към 11 април тръгнаха едрите сопотски каракуди, заради които пролетно време става доста населено от рибари в опашната част на язо­вира. Там водата се разлива, а в плитчините се навъртат риби с натежал от хайвер корем. За тях се замятат дънни или фидерни въдици. За любителите на плувкаджийския риболов също има занимавка – платики от средна големина и такива бабушки, а също и уклеи. Всеки според своите предпочитания.

РЕКА ДУНАВ

Морунашите продължават да са основна цел за всички, замя­тащи фидерни въдици по Голямата река. Хващат се предимно едри риби от порядъка на половинка и нагоре. Но трябва да се локализира пасаж, рибите не са навсякъде. Все пак да кажем, че попчетата вече са активни и е възможно да провалят риболова с бели червеи. На плувка също става занимавка, предимно с ба­бушки, уклеи и вездесъщите попчета.

РЕКА ОГОСТА

Може и да се направи някакъв смислен риболов в долното течение на реката, където се навъртат морунаши, кефали и по- рядко скобари. По завирените участъци на ВЕЦ-овете също се групират рибари. Но най-посещаваната част е току под язовир­ната стена в гр. Монтана, където е пъстървова зона и се ловят балканки и американки. Припомняме, там риболовът е с режим „хвани-пусни“.

РЕКА ТУНДЖА

Много силен риболов на кефали правят спинингисти по поре­чието след язовир „Жребчево“ и надолу в землищата на селата в Сливенска област. Там има подходящи вирове, по които сега става истинско шоу. Хващат се така наречените „спортни кефа­ли“ от средна големина, но пък в определени дни риболовът е в стил „хвърляш-вадиш“. Сега на дневен ред са дребни воблери и блесни, за разлика от зимата, когато по-актуални бяха сили­коните. По-надолу, в посока Ямбол и Елхово, се лови основно морунаш на плувка.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ