Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 12 октомври

актуално 12 октомври

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Към 12 октомври платики все още ловят в приустиевата част под Самоков­ско шосе, но определено издребняха. Там фидерните въдици са почти без алтернатива. Само че достъпът до водата става все по-ограничен. Рибари паркират колите на всяка възможна отбивка край пътя, но там често си патят от вандалски посега­телства. Първите тестове на залива при комплекс „Щъркело­во гнездо“ са проведени, но и там само дребни риби – бабуш­ки, слънчевки, костурчета. Нивото се задържа високо за този сезон. Има спад, но не е съществен.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Костурите започват да се групират в дълбока вода и там се ловят по всички популярни методи – на спининг и на жива стръв. Излизат и щуки. Масовите са до килограм, но удрят и по-големи. По плитчините има обрасли с водна чума учас­тъци, около които винаги може да се очаква щукарски удар. Доста хора напоследък се струпват в м. Дъното, в близост до стената, където бреговата ивица е обширна, полегата и много удобна, особено при спадналото вече ниво.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Шаранджийските биваци към 12 октомври си стоят и вероятно ще останат до трайното захлаждане, което значи, че има и резултати в риболова. Но вече се отчита и активизиране на хищниците. В района на стената и подстъпите към нея спинингисти замятат със силиконки и правят хубави серии с костури, а като бонус идват и бели риби. Това обаче само на ранина, през деня настава мъртвило. Присъствието на лодки във водата също е обичайна гледка. И от тях наблягат на имитации за хищници.

ЯЗОВИР „ТРАКИЕЦ“

Каракудите бяха и си остават основен улов за повечето ри­бари, посещаващи язовира и през дните на „златната есен“. В летните дни преобладаваха такива от средна големина, а сега сякаш са по-редки, но пък и по-едри. Ловят ги най-добре с фидерни въдици. Има някакво раздвижване вече и при хищ­ниците, хващани са костури на силикони по вечерно време. Белите риби чакат още малко да захлади.

БАЛАСТРИЕРА ДИНКАТА

Не много, но пък преобладаващо едри костури и бонус от щука 1,5 кг – това е реализирал риболовец от Пазарджик на баластриерата при село Динката. За хищните риби там те­първа ще се говори, понеже във водоема се подвизават и трофеи. Да припомним, че от баластриерата извадиха 15-ки­лограмова щука, която стана шампион в конкурса „Най-голя­ма риба“ преди две години.

РЕКА МАРИЦА

„Мряната кълве като полудяла, вероятно като за последно. Става голямо шоу с нея…“ Така възрастен пловдивски рибо­ловец описва актуалната картина от реката в Града под тепе­тата и показва доволно запълнен живарник с мрени. Лови се на леко дъно, пловдивчани му казват „на куршум“. С фидер­ни въдици също става. Топпримамката са бели червеи – на двойка или тройка. Надолу по течението, към Първомай и Ди­митровград, вече правят и хубави серии със скобари.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ