Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 13 февруари

актуално 13 февруари

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Малко рибари се престрашават да си пробват късмета през типично зимните месеци, но тези, които съумеят да приложат адекватна тактика, може и да сполучат. Разбира се, на прицел са хищниците – бели риби и костури с вездесъщите джигови при­мамки. Има достоверни данни за хващани бели риби при ско­рошен риболов от лодка. Не са едри, но каквито – такива. Все още са в дълбока вода. Очаква се всеки момент да потеглят към по-плитки участъци.

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Белите риби към 13 февруари на яз. „Огоста“ се връщат в играта, след като имаше известен застой в улова през януари. За това споделят софийски рибо­ловци, посетили язовира в слънчев и спокоен ден в началото на февруари и направили множество тегели с лодки из водната площ. Извадени са няколко бели риби, като една от тях е била към 3 кг, другите по-дребни. Всичко това с обичайния за зимния сезон джигов риболов и доказани силиконови примамки. Рибите са върнати обратно, за да могат да дадат поколение. На снимка­та е софиянецът Валери Йонков с току-що уловена бяла риба.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Първите вести за траен улов на мирни топлолюбиви риби идват от „Мандрата“ – както го наричат местните бургаски ри­боловци. С фидерни въдици са направили доста интересен, на моменти интензивен риболов и то на прилични, даже преобла­даващо едри каракуди. Тепърва интересът към този язовир ще нараства, понеже в устията на вливащите се реки се групира всякаква риба и по бреговете настава истинско стълпотворение.

РЕКА МАРИЦА

Макар времето да се затопли, към 13 февруари кефали по реката в градската част на Пловдив продължават да се ловят и то предимно едри. Даже има и трофейни попадения от 2 кг нагоре. Надолу по те­чението сякаш преобладават морунаши в улова, като „горещи“ точки има в различни участъци – край Симеоновград, Харманли, Свиленград. Спинингисти се похвалиха с първи хванати сомче­та, но засега са от „детската градина“.

РЕКА РОСИЦА

Маловодна и бистра тече реката от стената на язовир „Ал. Стамболийски“ надолу. Това прави рибата много мнителна и резултатите са по-скоро скромни. При моста на с. Ресен про­дължават да се струпват хора и става някакъв риболов, но чудеса няма. Чува се за хващани трофейни бели мрени по места, където няма такова масирано човешко присъствие. В покрайнините на Севлиево се лови основно морунаш.

РЕКА ГОЛЯМА КАМЧИЯ

Първи балкански пъстърви през новия сезон извадиха по реката ентусиазирани спинингисти от Шумен. Не са много, но са предимно едри. Всеобщо е мнението на хората, опитали късмета си, че рибите все още са лениви и нямат апетит. Припомняме, че в участъка от Омуртагов мост до вливането в язовир „Тича“ реката е в режим на риболов „хвани-пусни“ и уловените пъстърви трябва задължително да се връщат обратно.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ