140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 13 март

актуално 13 март

ЧЕРНОМОРИЕТО

Кой знае какъв риболов по морето към 13 март няма, ако се хване нещо от брега, то ще е предимно попчета – за занимавка. Все пак една интересна новина се появи наскоро из медиите, която си струва да отбележим – рибарските корабчета ловят хамсия в големи количества по Южното Черноморие и най-вече около Созопол. Дребната рибка не е кулинарен деликатес, но морските чеда си я харесват.

ЯЗОВИР „БИСТРИЦА“

Тримата приятели и съотборници Максим Максимов, Дилян Николов и Николай Митов откриха успешно сезона на шаранския риболов на този язовир, разположен в покрайнините на с. Без­ден в община Костинброд. Заради подранилата пролет шарани­те са се активизирали още през март, а това е отлична новина за верните почитатели на водоема. Риболовът там е платен, но интерес винаги има от ранна пролет до късна есен. Все пак във водомеа се подвизават доста едри риби.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Каракудите продължават да са основна цел за многобройните рибари, групирани по бреговете около помпената станция при кв. „Меден рудник“. Към 13 март излизат предимно едри риби, има много силни периоди, но се случва и да отказват да кълват. По усти­ята на вливащите се реки също се групират хора в търсене на атрактивен плувкаджийски риболов. Освен каракуди, ловят се още платики, бабушки, уклеи. Има обаче и бракониерски посе­гателства от всякакъв вид там, а това е обичайна картина през пролетта.

ПРЕСЕВНИ НА ТУНДЖА

По многобройните баластриерни водоеми в Старозагорско по поречието на Тунджа вече се забелязва засилено рибарско присъствие, най-вече любители на плувкаджийстия риболов. Но това е по-скоро заради приятното и относително спокойно мар­тенско време. Риболовът е труден и несигурен. Най-вероятно ще се извади някоя бабушка или морунаш, колкото да има нещо в живарника, но чудеса в улова все още няма. Дори вездесъщите уклеи не са в настроение. Който разчита на тях може и да се разочарова.

РЕКА ДУНАВ

Русенски риболовци са провели първи успешен за сезона излет в околностите на града. Ловили са морунаши с фидерни въдици. Рибите са преобладаващо едри, но все още не са се отърсили от зимните маниери и слуката е по-скоро епизодична. Засега не може да се разчита на по-траен улов, но предстоят по-добри дни. Тепърва ще се активизират и други риби от оби­чайно заподозрените: платики, каракуди, бабушки.

РЕКА ИСКРЕЦКА

Карстовата старопланинска река си държи относително по­стоянно ниво и дава възможности за пъстървов риболов. В началото на сезона се хвана някоя и друга балканка и това даде основания за умерен оптимизъм в гилдията. Последваха обаче разочароващи рейдове по реката и капотиране за хора, които са „в час“ с пъстървовия риболов. Като доказателство, че тази риба винаги може да изненада – и приятно, и неприятно.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ