Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 13 септември

актуално 13 септември

ЧЕРНОМОРИЕТО

Циклонът „Даниел“ връхлетя нашето крайбрежие през мина­лата седмица и направи големи поразии с обилните валежи, стигна се до наводнения и критични ситуации в селищата по Южното Черноморие. Всичко това съпътствано и с бурно море за дни наред. Рибарите също се оказаха потърпевши от извънредната ситуация, а тъкмо имаше признаци на активи­зиране на рибата. С течение на времето нещата ще се норма­лизират и пасажите със сафрид и чернокоп отново ще са на прицел. Зарганите също са желана цел и имат своите заклети почитатели в рибарските среди. Даже не само по морето, ами заради тях идват и от вътрешността на страната.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

От брега към 13 септември в улова преобладават рибите от Голямата тройка – каракуди, платики и бабушки. Това с фидерни въдици или риболов на плувка по цялата по-плитка опашна част. С лодки влизат с друга цел – търсене на хищници. Има ги всякакви, това лято се хванаха и доста сомове на язовира. Ако не дру­го, то поне с костури винаги може да се получи занимавка и колкото повече захладнява времето, толкова повече се акти­визират.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Към 13 септември най-резултатен плувкаджийски риболов на яз. „Мандра“ може да се прове­де на стената на язовира, където има множество обособени позиции сред шаварите. Лови се „шарена“ риба – платики, каракуди, бабушки, костури, уклеи, даже има и попчета. Обик­новено фидеристите предпочитат да изберат позиции по бре­говете в други участъци. Трябва да се отбележи, че водната растителност създава доста проблеми при боравене с въди­ците. Язовирът това лято сякаш е обрасъл повече от всякога.

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Дали заради въведения задължителен режим „хвани-пус­ни“ или за намалелите рибни ресурси, но интересът към язо­вира от софиянци видимо спадна. Сега ентусиастите са да­леч по-малко от други години и то в празнични дни. В делници бреговете пустеят. Все пак като информация: на стената се хващат платики, бабушки и костури, но със замятане навътре и в дълбочина. Задължително трябва да се прехвърли почти плътния слой треви в плитководието.

РЕКА ТУНДЖА

За класиците с плувкаджийски въдици чудеса по реката няма. Преобладава дребна риба в улова и така ще е при очертаващото се есенно маловодие. Спинингистите обаче има с какво а се похвалят. Кефали се ловят повсеместно, а мнозина споделят, че и костурите масово са се разселили по реката и се правят ефектни серии с дребни силикони. За до­бро или за зло е костурската инвазия – това е отделна тема.

РЕКА ОСЪМ

Макар и да е маловодна в края на лятото, реката има своите почитатели и се посещава. Спинингисти се хвалят с приятен улов на кефали от всякаква големина в отсечката от Ловеч надолу в посока село Умаревци.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ