140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 14 юни

актуално 14 юни

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

С адекватно захранване и избор на правилно място може да се натрупа добър актив от прилични като големина бабуш­ки. Става дума за риболов на плувка. Дневната норма ще се изпълни за няколко часа. Уклеите също са възможност. С въ­дици от „тежката артилерия“, каквито вече има заложени по биваците, си трябва търпение. Хващат се единични едри ка­ракуди, но за шаран все още няма положителна информация.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Към 14 юни и на яз. „Копринка“ рибарските биваци са опасали повечето достъпни брегове и вероятно така ще е през цялото лято. Каракуди и платики са мирните риби от ежедневието и най- често с тях се пълнят живарниците. От брега хващат по някоя неголяма щука около обралите плитчини, а по вечерно време може да се реализират и силни серии с костури. Бялата риба имаше силен период в началото на сезона, но напоследък нещо се спотайва.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Доста добър риболов на платики са провели шуменски риболовци-плувкаджии на Ивановския ръкав. Откъм устие­то при селата Ловец и Маломир също има данни за добри постижения, но там се лови предимно на дъно. Фидерните въдици също са силно оръжие. Освен платики, в улова вли­зат и каракуди, и бабушки. Положението с хищниците обаче е по-различно. Редки бели риби – на тролинг или на жива рибка с въдици от брега.

ЯЗОВИР „МАНДРА“

Към 14 юни доста разнообразен риболов става по стената на язовир „Мандра“, където се групират основно плувкаджии. С всичките особено­сти, свързани с избягване на растителността и презентиране на примамки и захранки в относително чисто петно. Но пък списъкът на вероятните клиенти е впечатляващ: платики, ка­ракуди, бабушки, костури, уклеи, слънчевки, попчета. Че даже има и шаранови бонуси понякога. Е, може би не всички ще се отзоват, но повечето от тях ще внесат колорит в риболова.

БАЛАСТРИЕРА ДИНКАТА

Обширният и доста привлекателен водоем в околности­те на едноименното село в Пазарджишка област привлича рибарите с интересни възможности. Там редовно зарибя­ват с шарани, има щуки с всякаква големина, а за плув­каджиите занимавката е гарантирана с каракуди, бабушки, уклеи. Всеки, който има основните рибарски умения, ще си намери своята риба.

РЕКА ИСКЪР

В първите дни от новия сезон реката беше доста голяма и размътена и това доведе до някои разочарования сред ри­барите. Но само седмица по-късно дойдоха и положителни вести – хванати са първите шарани-диваци в долното тече­ние. Става дума за риби в диапазона 1,5-3 кг. Впрочем, та­кива жълти торпеда излизаха редовно и през миналото лято и чак до късната есен, така че това е оптимистичен сигнал. По завирените участъци на ВЕЦ-овете в Искърското дефиле също се лови риба – каракуда, бабушка, морунаш, уклей. Но е важно реката да не е прекалено мътна.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ