Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 15 юни

актуално 15 юни

ЯЗОВИР „ТИЧА“

На няколко пъти валяха поройни дъждове през миналата сед­мица и това определено стресира рибите и рибарите (заради трудностите с придвижването). Все пак в землищата на селата в приустиевата част към 15 юни са обособени типичните рибарски биваци. Там вече замятат въдици за шаран и сом, без особен успех. Най- сигурната занимавка става с каракуди, платики и бабушки, но пак при условие, че времето е спокойно. Ако се зададе поредната лятна буря риболовът е обречен.

ЯЗОВИР „ИВАЙЛОВГРАД“

Бреговата ивица в разлятата опашна част на язовира, откъм селата Бориславци и Малки Воден, е почти изцяло окупирана от рибари, а в почивните дни трудно се намира свободно място в продължение на километри. Шаранът е основна цел на всички, това личи и по разположените род-под стойки пред всеки бивак. Чу се вече за хванати трофейни риби от 10+ кг, все пак такива вести бързо добиват популярност. Влизат и с лодки в търсене на хищници. Сомът вече е в играта от началото на юни, след като по-рано през май се наблягаше на бяла риба. Засега обаче хищниците не впечатляват.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

„Масовите риби са каракуди от средна големина и май така ще е през цялото лято. Шараните засега мълчат, или ако изле­зе нещо, то ще е дребно по кило-две“, така обобщи ситуацията пловдивчанин, който е на бивак с компания още от първия ден на сезона. Влизат и с лодки, на тролинг. Хващат се единични бели риби, рано сутрин и после по вечерно време. През деня е само за разходка с лодката.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

Като че ли най-добри отзиви към 15 юни идват от баластриера „Челопечене“ в нача­лото на новия риболовен сезон. По обособения канал са ловени платики и то в серийно темпо. Преобладават обаче дребни до средни по големина риби. Каракуди са хващани по западните брегове със залетите дървета, където обаче винаги има рискове от загуби на такъми. Щукари също залагат въдици, но при тях слуката все още е мижава.

РЕКА СТРУМА

Доста пълноводна и размътена течеше реката дни наред, за­ради честите валежи напоследък, но това не попречи да бъде щурмувана от рибари още в началото на новия сезон. Даже из­явените скобарджии натрупаха завиден улов по някои от култо­вите места в Благоевградско. Но сега преобладават по-дребни скобари, няма ги типичните за зимата „тупалки“. Хубавото на летния риболов е, че има и доста голямо разнообразие. Мрените винаги са на разположение, ловят се кефали, морунаши, даже и каракуди.

РЕКА ТУНДЖА

С 11-килограмов шаран откриха сезона риболовци от Ямбол и това може да се приеме като голям удар. Спинингистите залагат на кефали от средна големина, а за любителите на плувкаджий­ския риболов най-достъпни са морунашите. Всеки ще си намери своята риба, според избраната тактика. Има риболов, но в раз­личните региони по течението на реката картината е различна.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ