Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 16 ноември

актуално 16 ноември

ЯЗОВИР „ВЪЧА“

В атракцията на уикенда се превърна 8-килограмова щука, извадена при тролингов риболов от лодка в родопския язо­вир. Хищникът е налетял на воблер Rapala Magnum 14 см с неутрален цвят. От брега става силен риболов на костури. Ползват се всякакви силиконови примамки, а на тях налитат преобладаващо едри бодливци. Нивото е доста спаднало, но това пък отваря повече възможности за достъп до бреговете, което е трудно при пълноводие.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

И на старопланинския язовир към 16 ноември водата се е отдръпнала и ска­листите брегове са доста оголени, особено в близост до стена­та. Малко рибари идват по това време от годината, но пък тези, които се престрашат да си опитат късмета може да останат приятно изненадани. За спинингистите: с щуки и бели риби. За плувкаджиите: с костури, кефали, бабушки. Но да се търсят по­зиции в дълбочините в предверието на стената.

ЯЗОВИР „МАЛКО ШАРКОВО“

Шаранджийски биваци по бреговете язовир „Малко Шарково“  имаше до края на октом­ври. От началото на този месец посещаемостта намаля. Сега идват предимно заради хищниците. Влизат с лодки на тролинг за бели риби, но резултатите са много променливи. Случва се да стане добър риболов, има и разочарования. По-вероятно е да се спаси положението с костури. За тях – и с живи рибета, и на спининг. Пасажите вече се групират и намери ли се такъв става интересно. Хващат се и доста едри парчета.

РЕКА МАРИЦА

Типично есенен риболов върви по реката, с разнообразие в улова, но с риби от средна големина. Към 16 ноември пловдивчани хващат ско­бари и морунаши на Варовия възел, даже все още излиза и по някоя мряна в чертите на града. Експерти в плувкаджийския ри­болов очакват трайно застудяване, за да се захванат с едрите кефали. Има ги в реката, но все още не са активни. Спинингис­тите преследват хищници, но кой знае какви постижения не се реализират. Все пак има данни за извадени солидни распери.

РЕКА РОСИЦА

Идват положителни новини от тази река и те са свързани с активизиране на кефалите. С добри резултати се хвалят и при риболов на плувка, и фидеристи. Извадиха се и едри бели мрени в долното течение. Но все още има и дребна риба, която понякога става прекалено досадна, понеже ата­кува безогледно белите червеи, предназначени за по-висо­чайши особи.

РЕКА ТУНДЖА

В участъка непосредствено след язовир „Жребчево“ се из­вадиха прилични щуки тази есен, ловят и костури на спининг. Даже с костурите може да се проведе много ползотворен ри­болов. В долното течение след Ямбол и особено след Елхово вече се забелязва активизирани на морунашите. Тези риби ще са основен обект на риболов за плувкаджии и фидеристи през зимата. Но реката все още е много малка, въпреки някои паднали валежи.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ