Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 17 май

актуално 17 май

От началото на месеца влезе забрана за риболов и по водоемите от 500 до 1500 м надморска височина. Сега и занапред до края на май ще съсредоточим вниманието си към някои обекти от разрешителния списък в заповедта на земеделския министър, както и към водоеми със спе­циален статут (частни и арендувани), където забрани няма.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

По разрешената за риболов брегова ивица на аз. „Горни Дъбник“ към 17 май в продължение на 3 км има всекидневно рибарско присъствие. Чува се за първи хванати шарани и амури, но за този риболов си трябва по-специ­ална подготовка и повече време като престой. Риби за занимавка с въдица на плувка също има – платики, бабушки, костури, уклеи.

ЯЗОВИР „БЕЛОТИНЦИ“

Уловен сом с тегло почти 40 кг е най-голямата риба, хващана на малкото арендовано язовирче край монтанското село Бело­тинци. Майстор е полицаят Илиян Илиев (на 33 г.) от Монтана, а пръв помагач е бил приятелят му Живко Петров. Заметнали са въдица на тапа, на буй, а за стръв са заложили жива кара­кудка. Двамата приятели обикновено посещават язовир „Огоста“ и наблягат на дънен риболов, но през забраната отскачат и до платени водоеми.

ЯЗОВИР „ЖЕКОВ ВИР“

Платиките към 17 май доминират в улова на средногорския язовир, попад­нал в разрешителния списък по време на пролетната забрана. В приустиевата част става доста динамичен риболов на плувка, като рибите са с прилична големина по 200-400 г. Измежду тях попада по някоя каракуда и бабушка, но само като разнообразие в улова. Интересно е, че костурите, които имат трайно присъст­вие в язовира, напоследък не са активни, вероятно заети вече с възпроизводство.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

Най-популярната и посещавана софийска баластриера отново е атрактивна дестинация във времето на забраната. Там може да се получи интересен риболов, като потенциални клиенти за примамките на въдиците са платики, бабушки, каракуди, костури, уклеи. Всяка от тези риби може да се окаже доминиращ вид в зависимост от избора на място и тактическия подход. Само че достъпът с автомобили до бреговете през стария портал на би­вшата баластриера е спрян и се налага ходене пеша до водата.

БАЛАСТРИЕРА ЯГОДА

Тази баластриера е сред най-значимите обекти, оставени за свободен риболов в Старозагорско по време на „сухия режим“. Там винаги може да се получи интересен риболов и то на „ша­рена риба“. Все пак в улова преобладават бабушки, морунаши, уклеи. Някои залагат на фидер, други предпочитат въдици на плувка – всеки със своите приоритети.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ