140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 17 май

актуално 17 май

Съобразяваме се с наложените рестрикции за риболов заради възпроизводството на рибите, затова в нашата рубрика акцентираме върху водоеми от разрешителния списък, както и за риби с отпаднала вече забрана.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Разрешената за риболов територия е от южната страна на сте­ната в продължение на 3 км до северната част на малката дига. В почивните дни рибарското присъствие е значително и всеки търси според своите предпочитания. Към 17 май  на язовир „Горни Дъбник“ се ловят основно платики, бабушки, костури – на фидер и на плувка. Все още обаче рибите не са в очаквания тонус и има дни с много слаби резултати.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Популярният родопски язовир все по-често влиза в полезре­нието на щукарите и това е съвсем логично. Петнистият хищник сравнително отскоро се завъди там, но бързо се адаптира и може да се каже, че се превръща във фактор заради подходящите условия – изобилие от крайбрежна водна чума, която избива на големи плантации в плитководието. Последните вести от там са за хващани щуки на тролинг. Но възмутени рибари споделят, че някои си позволяват да ловят и мирни риби, които са под забрана.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Щуката не е най-популярният хищник в язовира, но си има своите почитатели, особено сред спинингистите. Някои вече се похвалиха с такъв улов, а занапред и бялата риба ще е на разпо­ложение, така че толкова практикуваният риболов от лодка отно­во става актуален. Да припомним, че останалите риби с пролет­но-летен режим на размножаване са защитени до края на месеца.

БАЛАСТРИЕРА ДОЛНИ БОГРОВ

5,5-килограмова щука улови наскоро софиянецът Иван Данев и то за едва няколко часа престой на брега. Таксиметровият шо­фьор решил да отмори след работния ден и привечер заметнал въдици на тапа с живи каракудки в една от просеките край пътя, откъм северната страна на софийската баластриера. Нямал пи­пане и вече смятал да си тръгва със смрачаването, когато хищ­никът яростно налапал рибката. Справил се със съпротивата и така влязъл ударно в новия сезон. Като цяло обаче рибари спо­делят, че все още щуката не е активна.

РЕКА МАРИЦА

Щукари класици, замятащи въдици на тапа с жива стръв, реа­лизираха първи попадения в района на Пловдив. Към 17 май зъбатите агресори на р. Марица не са големи, рядко някоя щука надхвърля кило, но пък по-важното е, че сезонът е открит. Спинингисти също наобикалят реката, а при тях освен щуката, вече има и друга реална възмож­ност: распер. Този потаен хищник също е обитател на Марица и пали страстите, колкото и да е трудно надхитрянето с него.

РЕКА ИСКРЕЦКА

Пъстърви и от двата вида се подвизават в карстовата старо­планинска река, вливаща се в Искър при гр. Своге. Рибари също не липсват, като особено посещавана е в почивните дни. Рибите са доста плашливи при този рибарски пресинг и са трудни, но все по нещо се хваща, особено от тези, които са наясно с някои специфични особености на този риболов и залагат на силиконо­ви имитации. Припомняме, че тази река е в режим „хвани-пусни“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ