140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 18 октомври

актуално 18 октомври

ЧЕРНОМОРИЕТО

Голямата есенна Зарганиада към 18 октомври продължава с пълна сила. От­всякъде по нашето крайбрежие идват вести за добър улов на заргани, като обикновено се натрупва актив от няколко десетки риби за престой от няколко часа на вода. Ловят с бомбарди и морски червеи за стръв, но и разни изкуствени примамки, водени в горните водни слоеве, дават добри резултати. Сафрид също се лови, но това е приоритет за влизащите с лодки в морето. Впро­чем, по Северното Черноморие се радват и на лефери.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Изявеният спинингист Синан Бейсимов (на снимката), от гр. Омуртаг, се похвали със серия уловени бели риби от язовира при скорошен вечерен обход с лодка. Замятал е при температу­ра на водата 20 градуса, в диапазона от 6 до 9 метра дълбочина. Хищниците вече са на дневен ред, след като мирните риби поле­ка-лека се отдръпват. Все още се хваща по някоя и друга платика с фидерни въдици в землището на с. Ловец, където има най-го­лямо рибарско присъствие, понеже достъпът до водата е лесен.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Силна есен се очертава на популярния родопски язовир, но не с улова на американски пъстърви, както беше навремето, а с костури. Напоследък раираните хищници се групират на пасажи и става много силен риболов, ако човек намери точ­ното място в точното време. Костурите са над средната за страната големина и са озверели от глад. Затова и не подби­рат примамките, налитат и на имитации, и на всякаква жива стръв, включително и червеи. Мирните риби вече излизат от играта.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Може би ще е изненадващо за мнозина, но към 18 октомври като че ли щу­ките първи се явиха на линия след настъпилата есен. Преоб­ладават риби до кило, по-големите са редки. Поне така съоб­щиха хора от „постоянното присъствие“. Вече и костурите са в играта, особено по традиционните места – скалистите бре­гове с по-солидни дълбочини в близост. Бабушки и платики може да се ловят на дъно, но вече се отдръпват по-навътре и това трябва да се има предвид. Нивото спада, но все още не драстично.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

След дълъг период на безрибие и неудачи в риболова, от старопланинския язовир полъхна оптимизъм. Ловени са кефали, костури и бабушки с въдица болонеза по скалите в близост до стената. На дистанция и сериозни дълбочини от 6-8 метра. Спаднал е, бреговете са оголени, но това му е нор­малното положение за сезона.

РЕКА ДУНАВ

По голямата река все още има биваци на шаранджии, оч­акващи риби от друго измерение. При тях слуката все пак е епизодична, но я има. И за хващани шарани се чува, и за аму­ри. Спинингистите се радват най-вече на атрактивните изяви на расперите, с които водят зрелищни битки. Риби от 2-3 кг и нагоре оказват зверска съпротива. На спининг идват и други хищници – бели риби и щуки. Има и още една актуална есен­на атракция на Дунав – бели мрени.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ