140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 2 август

актуално 2 август

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО”

По цялата приустиева част в стеснението към Чудните ска­ли има обособени биваци и множество рибарски компании. Най-често в живарниците влизат бабушки, платики, моруна­ши. Приятно изненадват едри костури с атаки на подадено живо рибе. На спининг също се получават добри резултати. Откъм ценни риби обаче положението е повече от скромно. Чува се за хващани сомове на кльонк, но това не е напълно достоверна информация.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА”

С напредване на лятото към 2 август човешкият пресинг на високо раз­положения язовир „Широка поляна” се засилва. Прииждат рибари, гъбари, билкари – всеки със своите приоритети. Има и хора, дошли просто на почивка сред великолепната природа. За ри­барите забавленията се гарантират с улов на костури и бабуш­ки. Откъм Горското стопанство, където бреговете са полегати, замятат въдици на дъно за каракуда. Рибите често показват капризи, но ако ще се лови нещо, то ще е предимно на ранина или по вечерно време.

ЯЗОВИР „ДЪБНИКА”

Шарани по 7-8 до 10 кг са хващани през последните де­сетина дни от врачански рибари. Към 2 август тази новина може и да е леко закъсняла с времето, но е очаквана, предвид систем­ните зарибявания и засилените грижи от страна на местната рибарска общност. Никак не е случайно, че по бреговете на Врачанския язовир има толкова много рибари, залагащи въ­дици от „тежката артилерия”.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО”

Естествената популация на шарана през последните две години е видна за всички – сега на въдиците постоянно нали­тат маломерни шаранчета, които са гаранция за добри бъдни дни. Лошото е, че мнозина „забравят” да ги върнат обратно, за да пораснат и влязат в мерни норми. След дългата скука от началото на лятото, има плахи опити за активизиране на шарана, хванати са и солидни амури тук-там. Но все още има какво да се желае по отношение изявите на стойностни риби.

СТАРИ КОРИТА НА ЯНТРА

Каракудите са цел номер едно по повечето заблатени водоеми по поречието на Янтра, известни като корекции. Само че за да се избегнат досадните набези на нежелани дребосъци, червеите се заменят с царевица или варено жито. В сутрешните по-прохладни часове може да се полу­чи приятен риболов на плувка по корекциите на Бреговица и Драганово.

РЕКА ИСКЪР

Досаден уклей ограничава възможните примамки на плув­каджии по цялото долно течение, където също се залага основно на царевица и се лови платика, каракуда, морунаш. Фидеристи споделят за хващани шарани диваци в диапазона от 1 докъм 3 кг. По вечерно време са възможни атаки на щуки, но към тях се насочват най-вече любителите на спининга. По завирените участъци на ВЕЦ-овете в Искърския пролом също се групират рибари и се тешат предимно с дребна риба.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ