Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 20 март

актуално 20 март

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Великотърновецът Станислав Владимиров откри сомския сезон на язовира и даже се похвали в социалните мрежи със снимка. Сомчето не е голямо, но пък е първо и се възприема като добър знак и за следващи успехи. Уловено е по време на тролингов риболов от лодка. С мирните риби обаче положението е различно. Тук-там се хваща някоя бабушка или уклей, а очак­ваните с нетърпение каракуди нещо се бавят.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

Имаше опити за плувкаджийски риболов по устието още през февруари, но тогава преобладаваха неудачите. От началото на март нещата леко потръгнаха. Първо се извадиха едри единични кефали от по-дълбока вода, после се появиха костури, а и едрите огняновски уклеи напомниха за себе си в някои слънчеви и спо­койни дни. За каракудите май все още е рано, ще трябва да се затопли трайно.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

След като почти цяла зима актуалните новини от язовира бяха свързани изцяло с хищници, към 20 март идва ред и на мирните риби. Риболовци от гр. Търговище са ловили в района на с. Ловец и да натрупали улов от каракуди и платики. Хванатите риби от двата вида са почти по равно. Бабушките са били най-малко, колкото за разнообразие. Впрочем, тези три вида риби ще са обичаен улов и през целия активен сезон. Шара­ните винаги са били цел, но не всеки успява с тях.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Към 20 март доста се позабави раздвижването на рибите по яз. „Душанци“ и това до известна степен изнерви хората от „по­стоянното присъствие“. Все пак има вече риболов в района на устието, откъм вливането на река Тополница. Ловят се ба­бушки и уклеи, на плувка. Събират се на подадена захранка. Платиките сякаш още са в зимен режим и не реагират, но е въпрос на близко време и те да влязат в играта. Ако има бону­си, то най-вероятно ще е от костури или кефали, от различна големина.

РЕКА МАРИЦА

Пловдивчанинът Ивелин Гановски се справи със солиден сом по време на спинингов риболов край града. Такова попадение все пак е инцидентно, сомското време ще дойде по-късно. На­долу по течението на реката става риболов предимно с кефали и морунаши. Лови се с еднакъв успех и на плувка, и на фидер. В някои дни преобладават едните риби, а в други дни – другите.

Като че ли все повече фидеристи се забелязват по Марица напоследък.

РЕКА КАМЧИЯ

„Шарена риба“ ловят в долното течение на реката – кефал, морунаш, бабушка, каракуда, уклей. Може и да не се правят големи количества, но все някаква занимавка ще се получи, стига човек да е подготвен адекватно и да разчита на захран­ване, за да събере риба. По Голяма Камчия (лявата съставля­ваща река) спинингисти ловят кефали – на всякакви силиконки и дребни блесни.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ