140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 21 септември

актуално 21 септември

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Мирните риби все още се скатават и няма кой знае какви ре­зултати с тях към 21 септември, но хищниците вече напомнят за себе си. Щуките определено се активизираха още с първото захлаждане през септември. Ловят и на тапа с жива рибка, и на спининг. Масовите са от половинка до кило, но се случва да се извадят и такива по 2-3 кг. Костурите също вече залитат по разни силиконови имита­ции. Нивото продължава да спада, но това е нормално за сезона.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Уловената 4 кг бяла риба от великотърновеца Свилен Добрев (на снимката) си е бонус, понеже е налетяла на торен червей. Но от язовира идват вести за добър риболов и по двата обособени ръкава. Ловят се обаче предимно дребни шарани около и малко над мерните граници. Каракудите също са многобройни и са ре­ална алтернатива, ако нещата с шараните не се получат. Полз­ват се всякакви дънни въдици, включително и такива с хранилки и качамак в тях. През нощта се набляга на хищниците. С жива стръв се ловят и неголеми сомчета.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Към 21 септември на яз. „Ал. Стамболийски“ елитни риби от мирните видове се хващат твърде рядко, ма­кар че е известно за няколко трофейни бели амура, извадени в края на лятото. С шараните слуката е съвсем инцидентна. По-ве­роятно е да се прилъже някоя и друга едра каракуда на дъно. С плувкаджийски риболов ще стане занимавка с бабушки, а може и костури да изненадат приятно, ако им се предложат живи рибки. По вечерно време раираните бодливци налитат и на всякакви спинингови примамки.

ЯЗОВИР „ТОШКОВ ЧАРК“

Този по-малък родопски язовир сякаш остава встрани от вни­манието на рибарската общност, заради други по-интересни дес­тинации в региона. Посетили го наскоро пловдивски рибари са направили добър риболов, като костурите са ловени в серийно темпо – и на жива стръв, и на силикони. Особено силни са били сутрешните сеанси. При риболов на плувка са хващани и бабуш­ки.

РЕКА ДУНАВ

След известно затишие откъм резултати, по Дунав отново тръгна силен риболов на скобари с фидерна въдица. Правят се ефектни серии, особено ако на мястото регулярно се подава захранка. Рибните пасажи се задържат за дълго време. Като че ли най-добри отзиви идват откъм Северозапада. По бреговете все още има шаранджийски биваци в очакване на големи риби – бели амури и шарани с трофейни габарити.

РЕКА ВЪЧА

Пъстърви и от двата вида (балканки и американки) се ловят по обичайните места от Кричим надолу, в землищата на прилежа­щите села. Има и трофейни попадения. Сезонът на пъстървовия риболов приключва скоро и тези дни са последните възможности да се проведе този толкова атрактивен риболов по реката. При­помняме, че в този участък имаше и състезания на мухарите от националния шампионат, в които се хванаха доста риби.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ