140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 23 август

актуално 23 август

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК”

Към 23 август истински фурор със сериен улов на едри костури са на­правили пловдивски риболовци на „Пясъка”. Ловили са от лодка с дребни джигови примамки, а шоуто е продължило от ранно утро докъм обяд. По традиция раираните хищни­ци се активизират с първото есенно захлаждане, а такова представление още през август донякъде е изненадващо. По бреговете положението е без особена промяна – раз­пъват въдици за шаран на голяма дистанция, захранват и чакат с дни. Някои хващат, други само си чакат.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ”

Родопският красавец има с какво да зарадва своите почи­татели, но не с пъстърви, както се е случвало, а предимно с костури. Към 23 август и там се забелязва повсеместно активизиране. Ловят ги и на спининг, и на джиг, и на плувка с живо рибе или бели червеи. Попадне ли се на пасаж нищо чудно да се проведе ефектен сериен улов. От мирните риби на разпо­ложение са каракуди и бабушки, които реагират добре на подадена захранка. За пъстървите все още е рано – нека захлади и водата изстине.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ”

И от красивата Средногорска перла идват преобладава­що добри новини. Риболовци има и около стената, и откъм уститето, макар подходът към двете места да е много раз­личен. Плувкаджиите се забавляват с платики и бабушки от всякаква големина. Често идват и недорасли шаранче­та на захраненото петно. В приустиевата част има и ша­ранджийски биваци, където залагат тежки въдици и чакат едри шарани. Няколко сома се извадиха през последните дни, в резултат на умелата работа на кльонкаджии, влиза­щи с лодки.

ЯЗОВИР „ТИЧА”

При продължителните летни горещини имаше известно затишие откъм резултати. Това обаче не охлади ентусиа­зма и по бреговете в цялата приустиева зона (там се прос­тират землищата на три села) продължиха да дежурят на биваци. Каракуди, платики, бабушки – това са най-чести­те риби, а шараните са по-редки, но пък винаги са били приоритетна цел. Хищниците обаче все още не желаят да влизат в играта.

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО”

Обрастването с водорасли в бреговата зона създава все по-големи проблеми на риболовците. Особено труд­но е боравенето с фидерни или плувкаджийски въдици с по-фин монтаж. Затова мнозина предпочитат по-дълбо­ките участъци откъм стената, където може да се получи приятен риболов с бабушки, платики, каракуди. От хищ­ниците най-вероятно е да се натрупа улов с костури от средна големина.

РЕКА ДУНАВ

Няколко по-впечатляващи сома се извадиха в различ­ни участъци на реката от майстори на кльонка. При Ново село, Видинско, се отчетоха с ефектен 55-килограмов тро­фей, даже показаха клип с кадри от битката.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ