140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 23 май

актуално 23 май

Съобразяваме се с наложените рестрикции за риболов заради възпроизводството на рибите, затова в нашата рубрика акцентираме върху водоеми от разрешителния списък, както и за риби с отпаднала вече забрана.

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Рибарските биваци с каравани, разпънати палатки и шатри станаха обичайна гледка по цялата разрешена за риболов ивица от водонапорната кула до полуостров „Расника“. Няма вести за кой знае какъв риболов по тези места, но поне за­нимавка с платики от всякаква големина може да се получи. Сега вече влизат и с лодки за бяла риба, което отваря доста повече възможности за любителите на хищници.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

И на яз. „Ястребоно” към 23 май се забелязва засилено движение с лодки още от първия ден на вдигане на забраната за бяла риба. Замятат за хищника и от брега. Първите отзиви са доста противоречиви: от лодките все пак има повече шансове да се излъже нещо, докато с въдици от брега и живи рибки за стръв засега не се получава резултат. По-вероятни са атаки на раци, които имат голяма попу­лация в язовира и често изнервят рибарите с набезите си.

ЯЗОВИР

„МАЛЪК БЕГЛИК“

Може би най-интересната дестинация за улов на щука от поредицата язовири във високите части на Родопите беше уважена със значително рибарско присъствие в последните почивни дни. Чува се за хващани щуки – и на спининг, и на тапа с жива рибка. Преобладават обаче неголеми риби около мерните граници. Някои рибари предпочетоха съседния „Го­лям Беглик“, но там не са имали слука.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Двама софийски спинингисти са спасили капото с по една хваната щука при скорошен излет и обход по бреговете на красивия средногорски язовир. Замятали са откъм устието, като са „преслушали“ около километър от южния горист бряг до Антонския залив отсреща. Имало е и лодки в язовира в преследване на хищници, а в една от тях са се отчели с 3-ки­лограмова бяла риба.

ЯЗОВИР „АЛИНО“

Китното язовирче, сгушило се в гънките на Плана планина и наречено на едноименното село, е популярна дестинация за подледен риболов на софиянци през зимата. Сега попадна в разрешителния списък и затова продължават да го наобика­лят. Там чудеса не бива да се очакват, но приятен риболов с бабушки и костури винаги може да се получи. Впрочем, чу­десата може и да се случат, ако някой обърне подобаващо внимание на щуките.

БАЛАСТРИЕРА ЛОЗЕН

Най-значимият свободен водоем във времето на забрана­та на територията на Пазарджишка област към 23 май е доста опоскан откъм риба. Бабушка и уклей са възможностите там сега, за други по-ценни риби си трябва и повече време, и късмет. Все пак има всякакви хищници, което дава някакви надежди на оптимистите.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ