Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 28 февруари

актуално 28 февруари

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Лодки на спинингисти продължават към 28 февруари да обикалят из язовир „Жребчево“ и това е типична картина в по-спокойни дни, когато времето е бла­гоприятно. Чудеса в улова няма, белите риби са основна цел, но са трудни и не всеки успява с тях. Любители на плувкаджий­ския риболов вече се струпват в приустиевата част в търсене на мирни риби – каракуди, бабушки, уклеи. Има някакъв риболов, но силните дни определено предстоят. Не липсват и всякакви бракониери от местния контингент, но това е обичайна картина за язовира.

РЕКА ОГОСТА

Пъстърваджии прииждат от близо и далеч в гр. Монтана, за да си опитат късмета в реката, очертаваща се като Меката на този риболов през последните години. Хващат се риби, има и трофейни попадения, но в никакъв случай риболовът не е лесен, особено при пълноводна река, каквато е при работата на ВЕЦ-а на стената на язовир „Огоста“ през делнични дни. Предупрежда­ваме: риболовът в този участък е в режим „хвани-пусни“ и всички пъстърви трябва да се връщат обратно.

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Първите пролетни риби бяха хванати още по средата на фев­руари на добре познато място – около моста на Самоковско шосе, където водата преминава в малко езерце от другата стра­на на пътя. Бабушките преобладават, но има и платики. Рибите са от средна големина. Приемани са с охота от престрашилите се да ги потърсят плувкаджии толкова рано в този типично зимен месец. За язовира тече наложен едногодишен режим „хвани-пус­ни“ за всички видове риби.

РЕКА ИСКЪР

По 20-25 скобара улов на всеки са натрупали група рибари, посетили към 28 февруари реката в околностите на гр. Червен бряг. Ри­бите са с прилична големина, в диапазона от 400 докъм 800 г. Тази популярна зимна дестинация, за която писахме наскоро, продължава да е актуална и да дава риба. За разлика от други райони, с доста по-скромен риболов. В Искърското дефиле се ловят кефали, а по завирените от ВЕЦ-овете участъци излиза и друга риба – марунаши, бабушки.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

Има признаци на пролетно раздвижване в района на устието, при вливането на едноименната река. Хващат се костури, бабуш­ки, уклеи, но рибите са много непостоянни в изявите. В някои дни упорито отказват да кълват и се стига до разочарования. Или ако се раздвижат, то ще е чак в следобедните часове. Нивото все още е доста ниско, но тепърва ще се влива още вода.

РЕКА МЕСТА

Скобари и то преобладаващо едри са хващани по реката в района на гр. Гоце Делчев. Чак силни серии няма, но по някол­ко солидни риби за еднодневен риболов се правят. Интересно е да се отбележи, че по тази река си вземат белите червеи безотказно, за разлика от Струма, където предпочитат троха­та. Две реки от един и същ регион в Югозапада пък рибите с коренно различни предпочитания в храненето. Като цяло оба­че рибата в Места доста намаля през последните 2-3 години.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ