Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 29 май

актуално 29 май

В този брой за последно наблягаме на информация от водоеми, влизащи в разрешителния списък на земеделския министър или такива със специален режим. Ще включим и водоеми, на които има щуки и бели риби, понеже тяхната забрана отпадна поетапно във времето.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Риболовци от гр. Омуртаг са реализирали първи бели риби при скорошен излет на язовира – с въдици, заметнати от брега и живи рибки за стръв. Към 29 май се навъртат и спинингисти, но преоблада­ват разочарованията. Да напомним, че отскоро там се завъдиха и щуки, което отваря повече възможности за любителите на хищ­ници. И още нещо важно – при тези чести превалявания пътища­та за подход към язовира са кални и преходите са рискови.

РЕКА ДУНАВ

По голямата гранична река към 29 май има засилено рибарско присъст­вие в някои от разрешените зони по време на всеобщата про­летна забрана. Практикува се предимно риболов с фидерни въдици, а в живарниците попадат морунаши, скобари, платики и други от обичайните дунавски обитатели. За риби от „тежка категория“ – шарани и амури – все още е рано. За тях ще се заговори през лятото.

ЯЗОВИР „ЖЕКОВ ВИР“

Макар и да имаше някои затишия с оглед нестабилното пролетно време, на средногорския язовир става интересен риболов на плувка. Ловят се основно платики от средна голе­мина. Тези риби показват учудваща адаптивност, откакто се завъдиха и бързо се превръщат в доминиращ вид. Язовирът за поредна година попада в разрешителния списък по време на забраната.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Лодки на спинингисти и тролингисти обикалят из водната шир, като засилено присъствие се наблюдава през почивните дни. Целта е ясна – бели риби, които вече са разрешени за улов. Слуката обаче е доста епизодична. В тази връзка ако се спаси капото излетът да се приеме за успешен. Хора от „постоянното присъствие“ споделят, че неетични риболовци прибирали и други риби, за които забраната все още е акту­ална.

БАЛАСТРИЕРА ЛОЗЕН

„Шарена“, но предимно дребна риба се лови на тази ба­ластриера, която бе оставена свободна през „сухия режим“. С риболов на плувка се хващат бабушки, костурчета, уклеи. Занимавка ще се получи, но да не се очаква кой знае какъв улов. Ако ще се търси целенасочено хищник, то би могло да се излъже някоя щука, каквито има във водоема, но по това време все още не са особено активни.

БАЛАСТРИЕРА СЛИВЕНСКА ДУПКА

Добър улов на костури са реализирали спинингисти от Сли­вен на тази баластриера. Търсили са щуки, но при липсата им са се преориентирали и са надърпали доста бодливци от средна големина.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ