Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 3 ноември

актуално 3 ноември

ЧЕРНОМОРИЕТО

Доста шарена и динамична е картината по нашето Черно­морие към 3 ноември. На север ловят лефери, на юг се появиха паламуди. Почти повсеместно се хващат заргани, даже се стига и до ефектни серии, ако пасажите се застоят за по-дълго време. Екзотика внасят и по-редки риби като морски врани и лясто­вици. Даже се споменава и за ципури, попаднали в мрежите на рибари от Царево и други селища на юг от Бургас. Топлата черноморска вода примамва все повече типично тропически обитатели.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Дениз Рюстем, от гр. Казанлък, (на снимката) позира с уло­вения солиден костур при скорошен риболов със спинингова въдица на язовира. Хищниците вече показват признаци на ак­тивизиране, но все още става приличен риболов и на мирни риби. С фидерни въдици се ловят бабушки и платики от сред­на големина, само че вече са по-навътре и в дълбочина. Ни­вото спадна значително, но това е нещо обичайно за сезона.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Голямата есенна Костуриада се вихри в пълна сила на родопския язовир. Напипа ли се пасаж става голяма сеч, а бодливците напират към примамката като обезумели. Не са никак претенциозни – вземат и рибе, и червеи и всякакви ими­тации, с които спинингистите ги примамват. Масовите са от среден размер, а винаги са възможни и удари на по-големи костури. Ако попадне някоя американска пъстърва – да се приеме като бонус.

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Заклети шаранджии към 3 ноември търпеливо чакат своя звезден миг и го дочакват – хванаха се доста шарани в дните на напредваща­та есен, при това имаше и риби надхвърлили кота 10 кг. С всичките рискове на риболов сред обширни мидени полета, заради които тактиката по стъкмяването на въдиците търпи някои наложителни промени. С фидерни въдици също става приятен риболов, основно на платики. Спинингистите с лодки все още са с променливи резултати.

РЕКА РОСИЦА

Макар да тече преобладаващо маловодна в обширни участъци, има интерес сред рибарите и даже се чуват ве­сти за уловени едри бели мрени в землищата на селата Лесичери, Дичин, Водолей. И ако такава слука все пак е за опитни хора в бранша, то с по-непретенциозни бабушки и морунаши може да се получи приятен риболов. Едрите кефали обаче все още се спотайват и очакват по-сериозно захлаждане.

РЕКА СТРУМА

Скобарите не са във вихъра си и това е нормално при нео­бичайно топлото време. Може да се направят ефектни серии в определени периоди от деня (най-вече преди свечерява­не), но е възможно да се стигне и да разочарования. Рибите се бялкат в плитката вода и демонстрират присъствие, но не пипат – има го в играта. Все пак все още може да се натрупа улов и с други риби – мрени, кефали, морунаши.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ