140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 30 ноември

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Малко лодки влизат към 30 ноември в най-големия ни язовир и това е обяс­нимо – риболовът е труден и несигурен. По-вероятно е да се хване риба от брега, особено по скалисти участъци с големи дълбочини наблизо. На залива при „Щъркелово гнездо“ също потръгнаха нещата. Завъртяха се костури, но има и големи пасажи с мъници по един показалец, които понякога действат изнервящо на плувкаджиите. Там се ловят и бабушки, при спускане на стръвта (бели червеи и пинки) до дъното.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Имаше известно затишие в риболова заради катаклизми­те с времето, но пикът на костурите не е отминал и може да се натрупа улов. Най-много хора се групират в м. Дъното в близост до стената и по прилежащите брегове. Там влизат и с лодки в търсене на пасажите в по-дълбока вода. Залагат на джиговв риболов и на спускане на жива стръв в отвес. Случват се и бонуси – щуки до средна големина.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Може би това е язовирът с най-голяма посещаемост от лодки в подходящите дни на късната есен. Всеки със своя подход, но целта са костури и бели риби. Едни залагат на джиг, други на жива стръв. В района около стената спинин­гисти пробват и от брега, а понякога се случва да направят добър улов. С последната студена вълна шаранджиите окон­чателно се оттеглиха и биваци там почти няма.

БАЛАСТРИЕРА ДОЛНИ БОГРОВ

Софиянецът Ивелин Иванов хвана щука 5,5 кг на Богров­ската баластриера. Замятал е на спининг с блесна клатушка в мрачен ден току след преминалата валежна вълна със силни ветрове. Хищникът е ударил по вечерно време и то досами брега. Риболовът на мирни риби по баластриерата може да се счита за приключен. Ако ще се лови нещо занапред, то ще е само хищници – щуки и костури.

РЕКА МАРИЦА

Няколко сома в диапазона от 3-4 кг до 7-8 кг зарадваха пло­вдивски спинингисти към 30 ноември и то в чертите на Града под тепетата. Щукари залагат въдици на тапа и отчитат епи­зодични успехи. Но хващаните зъбатки са около кило, нищо по-едро. За плувкаджиите все пак се отварят възможности. На Варовия възел хващат по някой скобар, тепърва ще се заиграват с едрите маришки кефали. Стига само времето да е относително спокойно и да няма аномалии, каквито все по- често се случват.

СТАРА РЕКА

Доста добри отзиви идват от тази река в подножието на Еленския Балкан, която местните хора наричат Стара речка. Ловят се основно кефали от средна големина, но там има и големи пасажи със скобари. С адекватен подход ще се напра­ви много атрактивен риболов на плувка по цялото протеже­ние между селата Сливовица и Кесарево.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ