Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 5 декември

актуално 5 декември

ЧЕРНОМОРИЕТО

За дълго време морето беше изключено като възможност за риболов заради голямото вълнение, причинено от бурните вет­рове. Първите плахи опити след успокояване на обстановката са от брега. Чудеса няма, но заргани все още се ловят. Прави впечатление, че все повече се залага на изкуствени примамки при преследване на рибите, наричани „каиши“. Класиката в жан­ра все пак си остава далекобойна въдица с бомбарда и морски червей за стръв. Попчетата също са на разположение, ако друго няма.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Макар да сме все още късна есен, към 5 декември обстановката в страната заприлича на зимна, заради повсеместно падналия сняг през миналата седмица. На язовира обаче не бързат да изоставят фидерните въдици и продължават да търсят мирни риби – най- вече платики и бабушки. Замятат навътре, в дълбока поне 7-8 метра вода, а това дава шансове за сполучлив риболов при относително спокойно време. Хващат се предимно риби от средна големина. Разбира се, там има и спинингисти с друга цел – хищници. Костурите винаги може да осмислят излета, ако други зъбати твари не реагират.

ЯЗОВИР „СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ“

Лодките на тролингисти и спинингисти определено намаляха в последно време, но все още някои се престрашават да влязат в родопския язовир и даже се случва да се похвалят с добър улов. Белите риби винаги може да изненадат приятно, чува се за хващани хищници по 3-5 кг през последните дни на ноември. От брега риболовът доста замря, ако се извади някоя и друга бабушка да се приема за успех. Това на фидер, на по-голяма дистанция.

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

С три бели риби от средна големина са се отчели софийски риболовци при скорошен излет (непосредствено преди снеж­ното бедствие) на язовира. Ловили са от лодка, на джиг, като са имали успех малко преди свечеряване, на големи дълбо­чини от 8-10 метра. Има данни и за хващани щуки, но от бре­га, с въдици на тапа и стръв местна жива рибка. От мирните риби все още може да се прилъже някоя и друга платика.

РЕКА СТРУМА

На прага на зимата може да се каже, че към 5 декември рибите вече са гру­пирани по обичайните места-зимовища и ще се задържат там за дълго време. Става дума за скобарите, разбира се, те са основна цел на всички риболовци през зимните месеци. В ня­кои дни се получава доста добър, даже интензивен риболов, но няма никаква сигурност дали скобарите ще са в настрое­ние. Радости и разочарования в риболова са всекидневие по Струма. Трохата си остава топпримамка за тях и тази зима.

РЕКА РОСИЦА

Скобари в доста добро темпо се ловят по вировете при великотърновското село Ресен. Това са масовите риби, а из­между тях влиза и по някой кефал или морунаш – на бял чер­вей. Реката е малка и бистра и това затруднява риболова, но е важно, че има живот. Тези места са популярна зимна дести­нация и тепърва ще има засилено рибарско присъствие.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ