Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 5 юни

актуално 5 юни

ЧЕРНОМОРИЕТО

Голямата пролетна треска по сафрида към 5 юни продължава почти по цялото наше Черноморие. Чепарета свистят от пристанища и буни, от лодки и каяци. Понякога се получава много добър улов, друг път пасажите са рехави и слуката е скромна, но като цяло имаше масирано пролетно присъствие от сафрид. Казват, че толкова риба през този сезон не е имало от много години. Впро­чем, от брега може да се лови и друга дребна риба, а попчетата винаги са на разположение.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Присъствието на рибарски лодки стана обичайна картина в язовира заради по-рано вдигнатата забрана за щука и бяла риба. Вече и по бреговете има биваци и така ще е през цялото лято. Първите отзиви за улов на мирни риби са противоречиви. Хващани са платики, каракуди, морунаши, най-вече с фидерни въдици. „Тежката артилерия“ за шаран обаче засега е в очак­ване на трофеи. За любителите на тролинга има новини – хва­наха се първите сомове. Софийска група е реализирала 15 кг сом и е водила битка с друг, доста по-голям.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

И на този язовир, най-популярен в Североизтока, към 5 юни има за­силено рибарско присъствие в цялата приустиева част, по­криваща землищата на няколко села. Каракуди, платики и бабушки са рибите от голямото шараново семейство, първи отзовали се на предизвикателните примамки. Хищниците като че ли все още не са в настроение. Поне белите риби се спотайват, а те имат много почитатели – и на брега, и при риболов от лодка.

ЯЗОВИР „ТРАКИЕЦ“

Каракуди от средна големина са обичаен улов по брегове­те на язовира в първите дни от новия сезон. За тях ползват основно фидерни въдици, но има и плувкаджии, които се пох­валиха с добра слука. Като добавка в живарниците попадат и прилични бабушки. Замятат и въдици за шаран, но засега без особен успех.

РЕКА МАРИЦА

Може би тази река предизвиква най-голям интерес в рибар­ските среди и се посещава почти по цялото си протежение от Пазарджишка област и надолу до излизането й от страната. В тази връзка отзивите по отношение на риболова са доста разнопосочни. Хващани са скобари, морунаши, кефали и то по някои утвърдени дестинации в Пловдивска, Старозагорска и Хасковска области. Спинингисти вече реализираха първи щуки, а сега вече на прицел са и сомовете.

РЕКА ЯНТРА

Доста мътна и с високо ниво течеше реката в дните преди откриването на сезона. Е, поизбистри се и укроти силата на течението, а това отвори възможности за риболов. Занимав­ка с дребна риба ще се получи, но по-елитните обитатели на реката не бързат да се „хвърлят в боя“. В Янтра има много силна сомска популация, но първите изяви са изцяло на сом­чета от „детската градина“. Родителите ще се раздвижат по- късно през лятото и това е съвсем в реда на нещата.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ