Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 6 октомври

актуално 6 октомври

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Към 6 октомври се чува за хващани солидни шарани от бивакуващите на яз. „Горни дъбник:, но това си е рядка слука. Влизат с лодки и на тро­линг – за бели риби. По бреговете най-добра работа вършат фидерните въдици, а с тях се ловят основно платики от сред­на големина. Наскоро се проведе и частно състезание на фи­деристи, които също наблегнаха на масовите риби. Измежду тях попадаше и по някоя бабушка.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

Костурите бяха и си остават основа цел за всички, решили да се забавляват с риболов на този красив родопски язовир. Вече започват да се групират на пасажи в по-дълбока вода и това трябва да се има предвид при предстоящи излети. По­сетили го наскоро софиянци са хващали и доста кефали в района на вилно селище „Романтика“. Това е добра новина, понеже има тревожна тенденция към намаляване на попула­цията им, а там кефалите бяха в челния списък на рибарите.

ЯЗОВИР „ЦОНЕВО“

Макар и с доста спаднало ниво, със затревени плитчини и като цяло труден риболов, към 6 октомври на „Цонево“ рибари идват всеки­дневно, има все още и бивакуващи там в приустиевата част. Мирните риби капризничат напоследък, ако се хване някоя и друга платика или бабушка – ще е успех. По-вероятно е да стане смислен риболов с хищници. На първо място костури, те са най-масови и по-лесно се локализират. Вземат безот­казно живи рибки, а и силиконките не са за отписване.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Много разнопосочни отзиви напоследък идват от сред­ногорския язовир. Даже преобладават такива с негативен оттенък и слаби изяви на рибите. Това е, за да се потвър­ди мнението, че там ако днес кълве, после два дни не пипа. С този режим са привикнали хората от местния контингент и слабите резултати не ги смущават. Защото знаят, че утре картината може да е различна. Да отбележим потенциалните риби, които биха се отзовали при риболов на плувка: платики, бабушки, уклеи, костури.

РЕКА ИСКЪР

Едри каракуди в Дефилето, при с. Оплетня, са били при­ятната изненада при риболов на плувка за рибари от гр. Мездра. Търсените кефали също са се отчели по завирени участъци, но най-вече при спинингов риболов с разни блесни – въртушки и клатушки. Чува се и за хващани бели мрени по средното течение между Роман и Червен бряг.

РЕКА ЯНТРА

Имаше някакво замърсяване (оцветяване) на водата от ве­ликотърновската промишленост, за което експерти от РИОСВ обявиха, че не било опасно за рибите. Само че рибарите по поречието са на друго мнение. Тъкмо е потръгнал риболов, хващани са едри каракуди, морунаши, кефали, а потеклата синьо-зелена вода е охладила ентусиазма на рибите и поло­жението се е влошило.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ