Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 6 юли

актуално 6 юли

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Имаше вести за силен риболов в първите дни на юни, но с на­стъпване на трайни горещини към 6 юли положението се влоши и се стигна до някои разочарования. Даже се регистрираха дни с нулев улов. И все пак ако се избере опашната част на язовира, където водата е разлята, има шансове за занимавка с платики, бабушки и кара­куди. Тези риби се ловят и на популярния Ивановски ръкав. Там се хванаха и първите шарани за това лято.

РЕКА МАРИЦА

След ударния старт на сезона с уловения 80-килограмов сом, за които писахме, обстановката по Марица е в типичния за ля­тото режим. Активни риби на ранина, когато може да се натрупа улов на плувка или фидерна въдица. Това ще са кефали, мору­наши, мрени. По-надолу по течението се ловят и каракуди. По- късно в хода на деня обаче настъпва затишие. Спинингистите реализират по някой неголям сом в диапазона от 2-3 докъм 5-6 кг. Даже има данни за такива попадения и насред Пловдив.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

Драстично спаднал и с грозно оголени брегове във време, ко­гато трябва да е пълен – такива са отзивите, а показват и снимки от най-красивия ни родопски язовир. Откъм риболов положение­то също не е цветущо – костури от всякакъв калибър, но вече с поляризирано във времето кълване. Друга риба ако се обади, то ще е бабушка или кефал, но те далеч отстъпват на конкуренци­ята на костурите. Там основно се лови на плувка, а раираните хищници налитат и на спинингови примамки.

РЕКА СТРУМА

След дълъг период на пълноводие към 6 юли р. Струма се укроти и избист­ри и вече е привлекателна за рибари по цялото си протежение на наша територия. На плувка става разнообразен риболов. С адек­ватно захранване ще се съберат кефали, морунаши, мрени. Не са изключени и приятни изненади със скобари, но те през лятото все пак са непредсказуеми. На спининг се ловят така наречените „спортни кефали“ – неголеми, но многобройни. През лятото на Струма без улов не може да останете.

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Редки, но пък предимно едри платики излизат при риболов на плувка на стената на язовира. Замята се обаче навътре, най- добре с мачова въдица, за да се гони максимална дълбочина. Измежду тях може да попадне някоя бабушка или костур. В при­устиевата част, където е дотолкова обрасло, че повече прили­ча на блато, замятат за щуки, но масово се жалват от липса на слука тази година. И така е дори при традиционалистите с живи рибки за стръв.

РЕКА ИСКЪР

В пъстървовата зона в покрайнините на столицата ловят бал­канки от всякаква големина, включително и трофейни. Уточнява­ме, че там риболовът е в режим „хвани-пусни“. По Искърското де­филе се навъртат рибари, като най-добри резултати се постигат по завирените участъци на ВЕЦ-овете. Лови се „шарена“ риба – кефал, морунаш, каракуда, бабушка, уклей. Удрят и по някоя щука..

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ