140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 7 юни

актуално 7 юни

ЧЕРНОМОРИЕТО

Професионални рибари по Южното Черноморие ловят цаца, хамсия, скорпид. Очаква се и пролетната миграция на сафрида, но тя закъснява с около две седмици. Стари морски вълци изказват опасения, че войната в Украйна може и да наруши обичайните миграционни пътища на ри­бите в Черно море. Все пак това засега са само хипотези. От брега риболовците се забавляват предимно с дребни риби, най-вече попчета, за които лошо време няма.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Рибарската флотилия атакува „Жребеца“ още от среда­та на май, когато отпадна забраната за улов на бяла риба. Към 7 юни и по бреговете стана доста оживено, с множе­ство биваци по достъпните за автомобили участъци. Хищ­ниците продължават изявите си на принципа „днес има, утре няма“. Първите изяви на мирните риби са обнадеж­даващи, хващани са каракуди, морунаши, платики – най- вече с фидерни въдици. И този язовир е споменат с първи извадени шарани.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Каракуди и бабушки – това е основната занимавка за хората с въдици от брега. За шараните си трябва по-спе­циален подход и най-вече продължителен престой. За тях тепърва ще си говорим. Лодките също са обичайна карти­на и така ще е през целия сезон. Едни влизат да тролят, други само за да захранват и вкарват въдици на голяма дистанция. Всеки със своите приоритети.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Имаше някои положителни отзиви с бялата риба при от­криването на сезона, после обаче положението се влоши. Към 7 юни се търсят мирните риби, но без особен успех. Дънни­те въдици, заметнати за шаран, почти не реагират. За три дни престой група търговищки рибари са взели само едно шаранче към 2 кг. По-вероятно е да се реализира улов от каракуди и бабушки. На червеите обикновено налитат и прилични костури. Подходът към язовира обаче е рисков по черните пътища, заради падналите валежи през мина­лата седмица.

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“

Първи сомове отчетоха великотърновски рибари на кра­сивия старопланински язовир. Засега са хващани такива от 3-4 докъм 10 кг, по-едрите все още не са се показали. Има и друга интересна новина от там – ловят редки, но предимно едри каракуди около плантациите с водни треви. За тях фидерните въдици са доказано силно оръжие. За плувкаджиите – бабушки от средна големина и уклеи.

РЕКА ЯНТРА

Течението носи меки водорасли, които се полепват по влакната и много затрудняват риболова, особено със стационарни (дънни или фидерни) въдици. Реката е дос­та малка и необичайно избистрена, което допълнително усложнява нещата. Някоя и друга дребна риба може да се излъже, но хората от „постоянното присъствие“ очакват по-голяма вода, която да промие дъното и да прочисти до­садните водорасли.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ