140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво кълве по родните водоеми към 9 май

актуално 9 май

Съобразяваме се с наложените забрани за риболов заради възпроизводството на рибите, затова в наша­та рубрика акцентираме върху водоеми от разреши­телния списък и такива специален статут, където няма ограничения.

ЯЗОВИР „СОПОТ“

По празниците „накацаха“ биваци по бреговете на язовира и това е очаквано – малко са възможностите за язовирен риболов през май. Хваща се по някоя солидна каракуда на дъно, но за рибите от „тежка категория“ (шарани и амури) все още е рано. С плувкаджийски риболов занимавката е гарантирана. Платиките са многобройни и бързо реагират на захранване, но не са едри, каквито се ловят по други големи язовири.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Строго определени зони за риболов, обозначени с точни координати, са достъпни за рибарите през забраната, а за спазване на правилата следят екипи от Централната ри­боопазваща организация, която от тази година стопанисва рибните ресурси в язовира. Към 9 май платика и каракуда са рибите, на яз. “Копринка” които преследват с дънни и фидерни въдици. На плувка – бабушка и уклей. Все още рибите не са се отърсили от стре­са заради размножителния период.

ЯЗОВИР „МРАМОРЧИЦА“

Красивият язовир между врачанските села Голямо Пеще­не и Мраморен в миналото имаше славата на шаранджий­ски обект. Премина обаче през куп перипетии и разни на­ематели при бурните години на ранната демокрация. Сега е свободен, но без значимо рибно присъствие в него. Най- многобройни са каракудите и именно те са най-реалната възможност за занимавка.

РЕКА ДУНАВ

Малки или по-обширни участъци по бреговата ивица са ос­тавени свободни за риболов по всичките прилежащи области в Северна България. Голямата река винаги е интересна въз­можност за рибарите. По това време най-подходящи са фи­дерните въдици, с които може да се хване всякаква риба от масовите видове: платика, каракуда, морунаш. Спинингисти пробват и за хищници, но с променлив успех.

СТАРИ КОРИТА НА ЯНТРА

Корекцията при с. Раданово е най-атрактивната от три­те, попадащи в разрешителния списък за Великотърновска област през тази година. Към 9 май се ловят редки, но пък само едри каракуди от половинка до кило. Там много бройки няма да се хванат, но си струва чакането за всяка риба. На Върбица е обратното – повече каракуди ще се вместят в живарника, но предимно дребни.

БАЛАСТРИЕРА МЕЧКАТА

Обширната и наглед доста примамлива баластриера в землището на самоковското село Злокучене има своите почитатели през периода на забрана. Там се подвизават едри каракуди, заради които се застояват мераклии покрай плантациите с шавари. Но има и друго предизвикателство – щуки. Самоковски рибари твърдят, че са хващали трофейни хищници там.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ