Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Къде какво по водоеми от разрешителния списък

разрешени водоеми

Наскоро публикувахме най-интересната част от дългоочакваната заповед на земеделския министър, касаеща пролетната забрана за риболов, заради размножителен процес у рибите – списък на разрешените водоеми по области. Да се вгледаме в него и потърсим прилики и разлики от миналогодишния режим.

 Не е тайна, че в много области хората от регионалните звена на ИАРА не си правят труда да правят съществени промени и на принципа „копи-пейст“ предлагат същите водоеми, които са били в разрешителния списък и миналата година. Обикновено това са никому неизвестни микроязовири с мижави рибни ресурси, някои бивши и настоящи баластриери, отводнителни и други канали, определени речни участъци, най-вече по поречието на Дунав. И все пак има някои разлики, за които ще стане дума.

 На територията на област София прави впечатление, че липсва язовир „Панчарево“ за втора поредна година, който в миналото винаги беше разрешен по това време. Обичайно достъпни са четирите крайградски баластриери Челопечене, Чепинци, Световрачане и Долни Богров. Другите по-значими обекти са „Жеков вир“ и „Бакър дере“.

Голямата цел в област Плевен е язовир „Горни Дъбник“, до който има ограничен достъп. В добавка с разрешен риболов са язовирите „Телиш“ и „Кайлъка“, както и с доста възможности по Дунав в различни речни участъци.

разрешени водоеми

 В област Ловеч няма възможности за риболов на най-популярния язовир „Сопот“, както беше в миналото. Утехата са няколко микроязовирчета с регионално значение.

Други два големи язовира си запазват статута от миналата година. На язовир „Огоста“ в област Монтана е разрешена бреговата ивица от стената до полуостров Расника. На язовир „Копринка“ се разрешава риболов само в определени участъци, според указани JPS координати.

Пловдивчани ще имат солидна утеха – язовир „Домлян“ отново е в разрешителния списък, но нищо друго интересно. За други две големи области Варна и Бургас – по един мижав водоем, колкото да не е без хич.

Крайдунавските области Видин, Плевен, Русе и Силистра имат определени участъци от голямата река. За област Враца – само един язовир „Мраморчица“ и малки участъци от реките Ботуня и Скът.

Великотърновци в миналото като бе ли бяха най-облагодетелствани с дълъг списък стари речни корита по Янтра и Росица. Е, коригираха нещата и сега достъпни остават корекции на само три населени места и нито един язовир.

Янтра остава разрешена в градската част на Габрово.

С по някоя баластриера и стар канал ще се тешат рибарите в редица области като Благоевград, Пазарджик, Сливен, Ямбол.

Малки язовирчета има на разположение в областите Кърджали, Хасково, Шумен, Търговище, Разград. В Кърджали все пак са си направили труда да подменят някои от миналогодишния списък, в другите области са познати имена.

 Има нотки на недоволство от този списък в рибарската общност, понеже хората от някои области се чувстват ощетени с мижав достъп до вода, за сметка на други с повечко възможности. Но това е на базата на предложенията на регионалните звена на ИАРА, така че да се търсят на своите хора.

      ***

Накрая да изтъкнем и друг момент от заповедта, касаеща режима на риболов по Дунав. Удължава се забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31 май, включително.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ