Кафявите мечки, строго защитен вид в ЕС, ще могат да се предлагат за продажба като месо в Словакия, съобщи държавният министър Филип Куфа. От следващата седмица организации, подчинени на Министерството на околната среда, ще продават мечо месо при стриктно спазване на законовите и хигиенни изисквания. Досега отстреляните мечки се изхвърляха като отпадък, което според Куфа е „разхищение“. Темата предизвика обществен дебат, след като нападенията на мечки над хора в страната зачестиха. Словакия е на второ място в Европа по брой инциденти след Румъния.
През април мъж загина при атака на мечка, което доведе до обявяване на мащабен отстрел на до 350 животни – равен на цялата популация в Испания.
Правителството твърди, че свръхпопулацията е причината за нарастващите инциденти, но екологични организации осъждат мерките като опасни и неефективни. Евродепутатът Михал Виежик ги нарече „абсурдни“, а Greenpeace Словакия ги определи като „безразсъдни“ и в нарушение на природозащитните закони.
Мечешкото месо се консумира в някои части на Източна Европа и Скандинавия, но не е широко разпространено в ЕС. Здравните власти предупреждават за риск от паразита Trichinella, затова месото трябва да се тества задължително и да се готви на вътрешна температура поне 70°C за безопасност. Кафявите мечки могат да се отсрелвани само в изключителни случаи, когато няма друга алтернатива и животните са реална опасност за хората според директивите на ЕС.