Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Как откриха сезона в ЛРД-Върба

Дочакахме го и накрая отново открихме поредния ловен сезон! На 12 август, както вече стана традиция, съм при моите приятели от 3-а гр. ЛРД-Върба в Радомир. Часът е 5.30 сутринта и всички ловци са на крак! Няма как и да е, щом ще се открива сезонът за прелетен дивеч!

Вече е 06.00 ч. Скачаме в джипа на Гошо Йорданов заедно с младия ловец Симеон Димитров и може ли без нея – талисманчето Деница Кирилова, която вече е на 18 години и е кандидат-ловец! След нас идват и още двама ловци – Митко и бащата на Симо, Румен. Отправяме се към м. “Чакъла”, която е непосредствено до ЗТМ “Червена могила”. Тук наскоро е жънато, а и Гошко споделя, че докато е бил в кабината на комбайна е вдигнал пред хедъра му, поне 15 пътпъдъка! Всички сглобяват оръжието и след кратък инструктаж поемат из стърнището, предшествани от трите кучета, забили делово муцуни в земята! Първият излита, ама много преди нас и е невъзможно да се стреля, здраве да е, щом са тук, все ще ни излезе късметът.

Точно в този момент, едно от кучетета застава на “стойка” близо до синора и Симо вдига пушка! “Дай!” Кучето прави 1-2 крачки и пъдпъдъкът излита, а Симеон е безпогрешен, сваля го с първия изстрел! Всички весело го поздравяват, докато аз, верен на репортерския си навик, правя и снимка!

Слъцето вече е нависоко и започва немилостиво да напича (отдавна не са били такива жеги), но това въобще не ни смущава – отвсякъде се чуват изстрели, по цялото ловно поле, ловците, разделени на малки групи, имат слука.

Е, това е! Открихме го и отворихме още една страница в ловната ни история, а и от нас самите зависи този сезон да завърши безаварийно и без големи проблеми!

 

Повече информация в бр. 34 на в. “Наслука” на 23 август

 

Юри Точев

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ