140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кампания „Съхраняваме гората на предците”

Кампания под надслов „Съхраняваме гората на предците” е обявена от Министерството на земеделието и храните.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, на проведената дискусия в Смолян, относно нападението от корояди върху част от боровите култури, което води до изсъхването и загиването им, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян.

Дискусията е организирана от Министерство на земеделието и храните със съдействието на МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Доц. Георги Костов каза, че в края на 60-те, 70-те и 80-те години на територията на страната са създадени около 1 милион хектара изкуствени гори, основно борови, като най-големият дял на тези изкуствени гори е в Южноцентрално държавно предприятие в Родопите, Средни и Източни Родопи, по-малко в останалата част на страната.

„Тези насаждания са създадени основно с противоерозионна и водноохранна цел и с цел да се създадат предкултура и първична гора, след която да се създадат в къси срокове и след около 35-40 години да се създадат нови насаждения от местни видове. За съжаление, тази втора част не е изпълнена изцяло и сегашното състояние на тези изкуствени насаждения е тревожно”, поясни зам.-министърът.

Той добави, че през месец януари е проведено национално съвещание по този проблем и са дадени отговори на няколко въпроса – какви са причините, какви ще са процесите на съхнене, което се наблюдава и какви трябва да бъдат основните мерки на експертно ниво.

„В поредица от мои и на колегите изявления от горския сектор беше подсказано, че тези съхнещи насаждения бързо се увеличават. При тях възстановяване със същия дървесен вид бързо не може да има, защото гората расте бавно. В перспектива редица райони с типични гледки, свързани с тези гори ще променят своя ландшафт и стремежът на горските е тази промяна да бъде минимизирана, но на много места това е неизбежно”, посочи доц. Костов.

По думите му още тези, които са създали тези горски насаждения, са били наясно, че са създадени временно, като преднасаждения и тези насаждения са изпълнили своята противоерозионна функция.

Настъпилите и настъпващите промени в климата, които се изразяват в продължителни засушавания, валежи, по-големи от нормите, мокри снегове, те също допринасят за нанасяне на щети върху тези горски насаждения, каза още зам.-министърът на земеделието и храните. 
 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ