Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Канада забрани транспортирането на трофеи от слонове и носорози

канада трофеи

На 20 ноември канадското правителство забрани търговията със слонова кост и рогове на носорози. Това включва и вътрешния пазар, както и вноса и износа на ловни трофеи от въпросните видове диви животни.

Промяната идва като част от цялостната трансформация на процеса за издаване на разрешителни за транспортиране на предмети, съдържащи части от бивните на слонове и рогове на носорози.

След приетите промени въпросните разрешителни могат да бъдат получени само в изключително редки случаи.

„Заради бързия спад на популациите на африкански слонове и заплахите за популациите на носорози в следствие на бракониерство, Канада се насочва към ограничаване на търговията със слонова кост и рогове на носорози“, заяви министърът на околната среда и климатичните промени Стивън Гилбо. – По-строгите регулации гарантират, че Канада ще продължи да изпълнява своята роля да опазването на тези емблематични видове за идните поколения.“

Вносът или износът на необработени слонски бивни и рогове от носорог без разрешително беше забранен и до момента. Сега обаче разрешителни ще се издават само, ако слонските бивни или рог от носорог се транспортират за излагане в музей или зоологическа градина, за научни изследвания или като доказателствен материал при съдебни разследвания.  Това означава, че ловците вече няма да имат право да получават разрешителни за внос на трофеи от тези два вида животни.

По последни данни всяка година около 25000 слона и приблизително 1300 носорога става жертва на бракониерство в Африка.

По материали от чуждестранни медии: Димитър КОНСТАНТИНОВ

.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ