Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кандидат-депутати от евролистата на коалиция ПП-ДБ се срещнаха с ръководството на НЛРС-СЛРБ (ВИДЕО)

депутати

Като част от текущата си инициатива за срещи с кандидатите за членове на Европейския парламент от различните политически сили в България, ръководството на Съюза на ловците и риболовците проведе среща с двама от кандидатите за европейски представители от коалиция ПП-ДБ: водачът на листата Никола Минчев и колегата му Борислав Антонов.

От страна на Националното ловно-рибарско сдружение участваха председателят на УС инж. Васил Василев, главният секретар Даниел Тошков и експертът по Национални и европейски политики и законодателство в сферата на лова инж. Стилиян Герасков.

Срещата се осъществи на 27 май в Дома на ловеца в столицата и е втората поред от инициативата на НЛРС-СЛРБ след проведените на 20 май работни разговори с кандидатите за евродепутати от ГЕРБ-СДС Емил Радев и Себастиан Жан Таджер.

Никола Минчев и колегата му Антон Тодоров благодариха за поканата, определяйки срещата като „важна“, а Националната организация на ловците и риболовците като „респектираща по своето дълголетие“.

депутати

„Прави впечатление, че вие сте членове на редица международни организации, но вашата история е много по-дълга от тяхната“, отбеляза Никола Минчев.

„Независимо кой ще бъде избран в листата за ЕП, вашата експертиза като организация от неправителствения сектор ще бъде ценна за нас и ще се радваме тази среща да бъде първата от едно сътрудничество занапред“, допълни Борислав Антонов.

Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ изрази благодарност за топлите думи и допълни, че българската ловна организация участва активно в международния ловен живот още от 1937 година, когато става член на Световния съвет за лова и опазване на дивеча. „Целта ни да проведем разговори с представителите на отделните политически партии, заявили желанието си да представляват отделните държави в Европейския парламент, е да бъде изградено едно ползотворно бъдещо сътрудничество. Когато вие сте предварително запознати, че има някакви чувствителни теми в България, участвайки в живота на Европейските институции ще може да се обърнете към нас за мнение и съвет.“

Срещата протече в диалогичен порядък, като инж. Василев представи накратко пред кандидат-депутатите за Европейския парламент основните искания на ловците в Европа, обобщени в манифеста на FACE. Припомняме още веднъж основните точки от него:

  • законите и решенията, засягащи лова и опазването на дивеча, да бъдат справедливи, приложими и разбираеми;
  • да има възможност за гъвкаво прилагане на двете природни директиви на ЕС в съответствие с принципа за устойчиво ползване;
  • да бъде уважавано културното наследство на отделните държави-членки;
  • да бъде призната от обществото важната роля на ловната общност в опазване на природата;
  • да бъде възстановена интергрупата „Биоразнообразие, лов, селски райони“ в парламентарния мандат на ЕП 2024-2029.

„Често се случва законите, които се гласуват в Европейския парламент и регулациите, насочени към опазване на природата, които се въвеждат чрез Европейската комисия, да се вземат на база определени виждания на определени държави. Т.е. – не се прави цялостен анализ на въздействието, тъй като Европа е голяма и разнообразна, с много различни местообитания и различни традиции. От тази гледна точка ние често биваме поставени в ситуация да решаваме проблеми, които съществуват другаде, а при нас ги няма, но ограниченията биват налагани автоматично навсякъде. Нашето желание е, когато се въвеждат такива регулации, те да бъдат на първо място справедливи. Оттам нататък – разбираеми за хората, които ги прилагат не само като контролни органи, а и за хората като нас, които са на терен, за ловците“, аргументира Васил Василев позицията на българските ловци като част от 7-милионната европейска ловна общност.

депутати

Във връзка с политиката на Европейската комисия за ограничаване на оловните муниции и проблемите от различно естество, произтичащи от това за цяла Европа и конкретно за българските ловци, Никола Минев изрази готовност да съдейства за защита на българската позиция така, че в рамките на законовия регламент да бъдат отчетени и интересите на българските граждани, включително чрез лобиране за отложено действие при въвеждане на предстоящите рестрикции, с цел плавна адаптация към тях.

По отношение на точката от манифеста на FACE, апелираща за уважаване на културните традиции в лова на отделните държави членки, Васил Василев даде пример с традиционния у нас лов на гургулица, който е на път да бъде напълно забранен от ЕК. Той отбеляза, че причините за отрицателните тенденции в общата численост на гургулицата не се дължат на приноса на ловците, а най-вече на промените в местообитанията, вследствие на интензивното земеделие и обедняването на естествения хранителен спектър както на този, така и на много други ловни и неловни видове.

„Нашето желание в тази насока е да бъдат отчитани наследствата в културните традиции и вместо ловците да бъдат сочени с пръст, да бъдем активно включени в процеса на дискусии и приети като част от решението.“

Никола Минчев изрази съгласие, че ловците трябва да бъдат включвани в търсенето на решения така, че да се запази балансът в природата и паралелно да бъде защитен техния интерес. По думите му, ловците и риболовците, спазващи законовите регламенти, не бива да бъдат сочени като проблем. Проблем обаче се явяват бракониерите.

„Напълно съм съгласен с вас, че проблем не е регламентираният лов, проблем са незаконните практики, срещу които всички ние се борим и сме потърпевши от тях. Поради тази причина имиджът на ловеца като пазител на природата и дивечовото разнообразие е изключително важен за нас“, заяви в отговор Васил Василев.

депутати

Срещата продължи в конструктивен тон с обсъждане и на други аспекти от ролята на ловците в решаването на проблеми, свързани с ловните практики и опазването на биоразнообразието на национално и европейско ниво. На финала ѝ двамата кандидат- депутати положиха подписите си под манифеста на FACE и заявиха още веднъж готовност за бъдеща колаборация.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ