140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Каракудите луднаха на язовир „Мандра“

язовир мандра каракуди

Изявеният бургаски рибо­ловец Иван Ангелов и негова компания са направили мно­го зрелищен излет на язовир „Мандра“. Ловили са каракуди, при това в добро темпо, което през февруари си е страхот­на новина. Впрочем, на този язовир не е нещо необичайно рибата да е активна и през зимните месеци. Да видим как­во споделя по този повод г-н Ангелов.

„Язовир „Мандра“ има своя чар и привлича риболовци през всички сезони. За бур­газлии и хора от „постоянното присъствие“ не е тайна, че през зимните месеци рибите се групират в района на Пом­пената станция под кв. „Меден рудник“. Прилагат се всякакви законови и нелегални методи на риболов. Масово се полз­ват голи тройки (на търмък) и „парашути“. Да оставим брако­ниерските похвати, има кой да следи за реда.

От няколко дни времето се затопли и рибите тръгнаха да кълват и да се ловят по норма­лен начин с въдица. Решихме да проведем един излет, който в действителност ни убеди в това.

язовир мандра каракуди

Бях приготвил два фидера. Единият с метод, а другият с кошничка. В хода на деня рибите ще си покажат на коя въдица ще е по-добре. Скоро извлякох първите изводи. На метода кълването следваше буквално до 2 минути от замя­тането. Затова останах само с една въдица и една кука на нея. Пред нас имаше огромно­то количество риби, но си ис­каха своето. По-малка и нежна стръв, както и по-фина линия и дребни куки. При мен най-до­бре работеше кука №18, с 3 мм стръв. Рибите бяха само кара­куди, но доста солидни, със средно тегло 900 г. От 42 брой­ки, които засякох на брояча, поне 20 бяха над 1 кг. За стръв най-ефикасно беше „гореща­та лава“. За захранка ползвах нещо изпитано и добре рабо­тещо – „тигров скопекс“.

язовир мандра каракуди

Стана много приятен и дина­мичен риболов с едри караку­ди, които дори по това време си се съпротивляваха достой­но, в шарански стил и полагах доста усилия да ги докарам до брега. Накрая се събрахме за обща снимка с улова и вър­нахме рибите там, където им е мястото. Всичко това се случи с любезното съдействие на екипа на smaxfishing.com

Искам да изкажа поздрав­ления за служителите на ИА­РА-Бургас, които правеха яки проверки и държаха нещата под контрол, доколкото това е възможно на голям язовир. Имаше доста огорчени „бако­вци“ (тройкаджии и „парашу­тисти“), които отнесоха глоби и се простиха с бракониерските си пособия“.

язовир мандра каракуди

***

Днешният язовир „Мандра“ всъщност е най-южното и най-голямо от четирите Бургаски езера. Оформя се като язовир с построяването на стената в източната му част през 1963 г. На дължина достига 8 км, а в най-широката си част е 1,3 км. Има водна площ от 13 хил. ха и обем от 165 млн. куб м. Раз­положен е в добре оформена речна долина, ориентирана напречно на морския бряг, като устието и язовирната стена са в непосредствена близост до южния край на Бур­гас. Четири реки се вливат в езерото: Изворска, Факийска, Средецка и Русокастренска. С построяването на язовирната стена водната площ се увели­чава близо четири пъти.

Крайбрежието на „Мандра“ обхваща най-северните скло­нове на Странджа планина. Най-ценните територии на езерото, както и до днес го наричат местните хора, са поставени под закрила. Има няколко защитени територии: Узингерен, Пода, устието на река Изворска. Над езерото минава Виа Понтика – една от най-големите въздушни магис­трали на мигриращи птици от цяла Европа.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ