Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кърджали – Скитащи кучета разкъсаха бременна кошута

кучета кошута

Кошута лопатар е била разкъсана от скитащи кучета до село Пъдарци, община Кърджали, сигнализира председателят на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев.

Землището на селото попада в територията на ловно-рибарската дружина на с. Костино. На потресаващата гледка се натъкнал ловец от ЛРД-Русалско.

Кучетата са били три, като едното е било с каишка, което вероятно е изхвърлено от собствениците и се е сляло със скитащите кучета.

Кошутата е била бременна. Кучетата разкъсали корема й и извадили приплода. Ловният надзирател Ферхад Ахмед не изключва приплодите да са били два – единият кучетата да са го изяли.

По думите му в района били намерени кости от елен лопатари, за които се предполага, че са били изядени от подивели безстопанствени кучета.

Скитащите кучета нападат телета, крави и други селскостопански животни. Между Костино и Бели вир е било намерено разкъсано голямо теле. Добитъкът е стресиран.

Всички кучета, които се отглеждат по дворове, трябва да бъдат с чипове.  Необходимо е кметовете да предупредят хората и да осъществяват по-голям контрол. Ако са чипирани, собствениците на кучетата ще си помислят дали да ги пускат. По чиповете ще бъдат откривани и за поразиите глобявани.

„Само с приют няма да се реши проблемът“, казва ловният надзирател Ферхад Ахмед.

Ловно-рибарското сдружение в Кърджали разселва всяка година елени лопатари  от 2013 г. насам. Първите бяха пуснати в района на село Чеганци, което граничи с дружина Костино и Черноочене. Скитащите кучета са  проблем за оцеляването им.

Трябват съвместни усилия за регулиране на популацията на скитащите кучета, смята Васил Дончев, ловците сами няма как да се справят.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ