140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Каспичан – Първи клуб на ловците гоначи в България

Много инициативен е Янаки Димитров, дългогодишен ловец в дружинката в село Могила, която е към ЛРС “Балкан 2001” в град Каспичан. Преди три години негова беше идеята да се съберат в железничарския град ловци кучкари, но още на първата вечер дойдоха  гости и от по-далеч.

А на третата среща тази година вече беше създаден и първият в страната клуб на ловците гоначи, като отзвукът беше много голям, защото и на други места в Североизточна България вече решиха да последват опита на каспичанци.

“Преди няколко години ми хрумна идеята да събера гоначите на ловни кучета за диви прасета само от нашето сдружение. Когато бяхме на националния ловен събор във Велико Търново споделих предложението си с ръководството.

Идеята беше приета единодушно, като получи голяма подкрепа. Очаквах, че ще се съберем някъде около трийсетина кучкари, а когато  започнахме да записваме желаещите, се оказа, че са два пъти повече.

Миналата година на втората среща дойдоха 80 души, а на последната  вече бяхме над стотина не само от каспичанското сдружение, но и от други от Североизточна България. Както се оказа, всички са ентусиазирани и се радават, надявам се, че масовостта все повече ще расте през следващите години.

Учредихме и първият в страната клуб на ловците гоначи на диви прасета. При нас има и една жена ловец, която е много добър гонач, това е Румяна Павлова, председател на ловната дружинка в село Избул, която е от района на ЛРС”Станата” в град Нови пазар.

Правим тези срещи, за да се опознаем по-добре, да си разменяме координатите и да си гостуваме, за да обменяме опит къде как се ловува, по някакъв начин да си разменяме и кучетата, а и да работим по големия проблем при изчезването на четириногите ни помощници”, каза за списание “Лов и риболов” Янаки Димитров.

По време на срещата Руси Русев, председател на ЛРС “Балкан 2001” в град Каспичан, каза, че подкрепят тази интересна идея и ще съдействат за развитието и дейността на клуба. Той не е към сдружението, а е самостоятелна организация.

“Тук има и много гости от други сдружения и това е показателно, че нововъведението има бъдеще и би могло да получи едно добро развитие със създаването на специализирания клуб на ловците гоначи за диви прасета, както ние ги наричаме – кучкарите, в дружинките.“

Добра оценка за проекта даде и председателят на ЛРС-Варна Колю Панайотов, който като член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение, отговаря за Варненска и Шуменска област.

“Всичко това е хубаво и поздравяваме дългогодишния ловец Янаки Димитров за неговата идея, както и за създаването на първия български клуб на гоначите”, каза той.

Избрано беше ръководство на клуба, в което влизат ловци гоначи от домакините и от сдруженията във Варна, Провадия, Тервел, Шумен, Нови пазар. За председател естествено беше избран инициаторът Янаки Димитров.

Задачите на клуба са ясни:

Съвместна работа за устойчивото развитие и опазване на генофонда на кучетата, пригодни за лов на дива свиня, споделяне на положителния опит в обучението на четириногите помощници в ловните излети, взаимно поддържане и обмен на информация при издирване и намиране на изгубените или откраднатите кучета.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ