Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Китаец хвана трофейна калуга в река Амур

Китайски рибар хвана огромна женска калуга с тегло 514 кг и дължина от цели 3,59 м. Според експерти, такава риба вероятно надхвърля 100 години.

         Голелият удар китаецът е направил на река Амур, в окръг Фуюран, провинция Хейлонгджианг. Рибата е запазена жива и своевременно е откупена от Регионалното бюро да водни биоресурси. След като е пуснат в специален басейн, трофеят е станал обект на огромен интерес както от медиите, така и от населението в региона. Хиляди хора са се стекли, за да зърнат на живо огромната калуга и да се снимат с нея.

         Учените се надяват да се възползват от хайвера й, за да съхранят поколението на изчезващия вид. В Русия уловът й отдавна е забранен, а в китайската чест на река Амур все още има възможност да се хване такава риба, макар и със специално разрешение от компетентните органи.

         Калугата (Huso dauricus) е голяма есетрова риба, обитаваща басейна на река Амур. Достига дължина до 5 м и тегло до 1 тон. Изразено хищна риба, която не прощава и на собственото си поколение. Поне е много плодовита – възрастни екземпляри изхвърлят до 3-4 милиона хайверни зърна. Едва ли са много рибите от горната обявена граница, но както се вижда, в митичната река Амур все още има и трофеи.

 

 

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ