140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Китай – Клонираха Шерлок Холмс

Специалисти от Селскосто­панския университет в про­винция Юнан и пекинската биотехнологична компания „Синоген” клонираха най-до­брото полицейско куче в Ки­тай. Очаква се, че родилото се кутре ще може в рекордно кратки срокове да премине подготовка и да пристъпи към работа.

В качеството на донор на генома при клонирането било избрано кучето, което учени­те наричат „Шерлок Холмс сред полицейските кучета”. Предполага се, че неговите изключителни способности ще бъдат наследени от кло­нинга, получен от гените му.

Роденото в резултат на клонирането кутре било кръс­тено Кунсун. Сега то е на 3 месеца. Организаторите на експеримента очакват, че на девет месеца Кунсун ще за­върши подготвителния курс и ще може да разкрива нар­котици и оръжие. Обикновено за подготовка на едно слу­жебно куче са нужни до пет години.

Първото в историята кло­нирано куче било афганската хрътка Снупи, появила се на бял свят в Сеулския универ­ситет през 2005 г. През 2008 г. корейската компания RNL Bio пристъпила към масо­во клониране на домашни кучета. Година по-късно по­добна услуга започнала да предлага и калифорнийска­та компания BioArts (тогава това струвало повече от 150 хиляди долара). През 2015 г. южнокорейската компания Sooam Biotech съобщила, че количеството на клонираните кучета е достигнало 700 при цена около 100 000 долара.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ