140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Китайски далавери с норвежка треска

Френски телевизионен канал показа документален филм за странния и дори криминален път на риба, про­изведена в Норвегия, пътува­ла за преработка до Китай и върната в Европа за консума­ция. Потърпевши от натъпка­ната с вода и химикали риба (в случая става дума за трес­ка) са се оказали англичани и французи.

Филмът предизвика бурни реакции в засегнатите стра­ни. Норвежките рибопроиз­водители скочиха заради накърняване авторитета на страната им като един от лидерите в тази индустрия в световен мащаб. Норвежкото управление по безопасност на храните побърза да уточ­ни, че строго контролира екс­порта на всякакви продукти, включително и риба, като съблюдава международните стандарти за качество.

Европейските страни, по­чувствали се засегнати от китайските далавери с риба, също не останаха безучаст­ни, апелирайки за по-висок контрол на импортните сто­ки, влизащи в Евросъюза. Те призоваха Европейската комисия да отнеме лицензи­те на китайските компании, които си позволяват подобни безпардонни опити за фал­шификации.

Само китайците се правят на разсеяни и не вземат от­ношение по казуса. Очевидно са наясно, че ще операт пе­шкира, но все още обмислят как да се предпазят от удари­те на европейското правосъ­дие.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ