140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Колумбия – Тилапията е фактор в аквакултурите

Поредица от посещения на големи рибовъдни ферми пред­прие министърът на селското стопанство в Колумбия Андрес Валенсия. Целта е да се стимулира рибовъдството в страната, понеже това е основно перо на експорта и вкарването на свежи пари в държавната хазна. По този повод медиите в Колумбия изнесоха някои любопитни данни.

В страната има повече от 5 хиляди рибовъдни стопанства, а тилапията е основната риба, обект на отглеждане. Почти по­ловината от националното аквапроизводство се пада на нея. Не е претенциозна, отглежда се сравнително лесно и без да се налага съобразяване със сезоните. На практика заетите с нея ферми работят на целогодишен режим. Важно е също, че наддава бързо и въпреки че не се котира особено високо, има пазар по света. Изнасят я основно в САЩ, но и в други страни от региона. Само за миналата година експортът в Съединените щати е на стойност 80 млн. долара.

Същевременно с тилапия се осигурява и вътрешния пазар. Макар местното население да не е особено платежоспособ­но, към тази риба хората са благосклонни и я купуват масово. Може да се каже, че е рибата на народа.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ