140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Колю Панайотов, член на УС на НЛРС и председател на ЛРС Варна:

лрс варна

Господин Панайотов,какво очаквате от откриването на новия сезон?

В навечерието на откриването на новия ловен сезон ние проведохме инструктаж на председателите на ловните дружинки на брой 40,както и на отговорниците на груповия лов на едър дивеч.

Бяхме ги разделили на три потока – север,юг и запад с участието на лектори от страна на ловното сдружение,от горските стопанства и от служба КОС при Областното управление на МВР във Варна.

Колегите вече го наложиха  и като традиция – наближи ли времето за откриването излетите за диво прасе и на едър дивеч,те с нетърпение очакват този инструктаж,като очакват много отговорно.

Той става неотложен и в него се включват въпросите за боравене с оръжието и неговото съхранение,както и по време на провеждането на излетите да няма допускане на нарушения – наранявания и убийства,което е много важен въпрос.

Също така очакванията на ловците са,че ще има успехи в ловните излети,тъй като наблюденията са,че в ловищата има движение на дивеч и най-вече на диви прасета.

За последните години какви постижения на воденото от Вас сдружение бихте откроили?

С всяка измината година благодарение на перфектното изпълнение  на ловностопанските дейности на ловните дружинки постиженията ни не са малко.

Има дружинки,които по-добре работят в това отношение и те са в челните редици – това са Преселци,Водица,Китка,Николаевка и много други,за които може да се каже,че са добри стопани и имат хубава слука по време на излетите.

Много добре се работи и по изграждането на хранилките за едрия и дребния дивеч и се осигуряват достатъчни количества фуражи,с които почти целогодишно се зареждат за животните. Ловците са убедени,че когато се полагат добри грижи,тогава идват и успехите.

Значително се обогати и материалната база,като на много места се построиха много хубави ловни домове и хижи,където се създават условия за добрия отдих на участниците в излетите.Изградиха се и нови заслони в горите,което става с доброволен труд на ловците и със собствени средства.

С разселване на птици в ловищата се обогатява живата природа,увеличава се възможността на ловците да има и повече отстрел.

Как бихте коментирали промените на Закона за лова и опазването на дивеча?

С нетърпение очакваме да бъдат приети промените на Закона за лова в българия парламент,но кога ще се случи това все още не е ясно.Не искам да политизирам нещата,но нашите виждания са,че това може би ще се случи през Новата година.

Очакванията ни са,че със законовите промени българският ловец ще бъде такъв какъвто е този в Европа,за да бъдем по-добри,които щадиме природата.

Имаше доста неща,които ни притесняваха в Закона за лова и опазването на дивеча,които ги подсказахме,пък и обществото ни разбра,влязоха в общите интереси,както в Ловнорибарския съюз,така и в Агенцията по горите.

Какви са впечатленията Ви от новия интернет сайта “Дивото”?

Това,което  от Националната ловнорибарска организация и в лицето на господин Бечев го направиха,дори и малко позакъсняхме,това е добър знак,че имаме къде да си изложим всичко онова,което ни вълнува,което можем да прочетем и от колегите.

Това е едно благоприятно дело,което се извършва в сайта “Дивото” и ще е от голяма полза.

Записа Георги Ников

Подготовка за  разселване на фазани във Варненското сдружение

лрс варна

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ