Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Конфликтите със слонове вещаят глад в Камерун

слонове камерун

Жителите на села в Южен Камерун се оплакват от унищожаването на земеделски земи от слонове в районите, граничещи с Габон и Екваториална Гвинея, и призоваха властите да помогнат.

По техни думи слоновете са прогонили хората и са направили невъзможно фермерите от двете страни на границата да засаждат култури. От своя страна властите обвиняват фермерите, че са заели естествени местообитания на слоновете, провокирайки конфликта с дивите животни.

Техни представители по южната граница на Камерун с Габон и Екваториална Гвинея казват, че десетки селяни са излезли на пазарите, протестирайки срещу унищожаването на няколкостотин хектара от тяхната земеделска земя от слонове.

Селяните казват, че слоновете преследват хората и правят невъзможно засяването на култури от двете страни на границата с Габон и Екваториална Гвинея, което предвещава провал на сезона за сеитба.

Според местните жители до момента жертви от нападенията на слоновете няма, но те предупреждават, че ще настъпи глад , ако правителството не се намеси, за да принуди животните да се върнат в естествените им местообитания.

Правителството на Камерун заяви, че има повече от 220 слона на площ от 700 000 ха в национален парк Кампо Маан, разположен близо до граничната зона с другите две страни. Базираното в Ню Йорк дружество за опазване на дивата природа и националните паркове на Габон съобщи, че страната приютява около 95000 горски слона, а Екваториална Гвинея твърди, че на нейна територия живеят около 900 слона.

Според представители на трите държави през последните шест месеца слоновете са унищожили плантации около общите им граници. Камерун заявява, че са пострадали най-малко осем от неговите погранични села.

Слоновете напускат местообитанията си поради липса на храна и вода изменението на климата и завземането на обитаваните от тях територии от местните жители.

По мнението на специалисти, централноафриканските нации трябва са положат общи усилия за справяне с подобни проблеми. Организациите за опазване на животните в Камерун призовават местните жители да не отстрелват слоновете въпреки тяхното агресивно поведение.

По материали от чуждия печат: Димитър Константинов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ