140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Коста Рика – Следят заблудена риба манта

Гигантска риба манта е от­рита край бреговете на Коста Рика в източната част на Тихия океан, съобщи „Прес Асосиейшън“. Присъствието й в тези води е необичайно и това веднага направило впе­чатление на учените. Екип от местни изследователи са успели да поставят чип в тя­лото на видимо бременната риба, за да могат да просле­дят местонахождението й. Мантата била с дължина 3,5 метра.

Рандъл Араус, от природо­защитната организация „Fins Attached“, споделя, че рибата се е отклонила на цели 6 хи­ляди километра от обичайния си ареал на обитание. Такива големи преходи не са типич­ни за рифовите манти, които са известни като домошари и рядко се отдалечават на повече от няколко стотици ки­лометри. За учените остава загадка защо се е отклонила толкова далеч. Изразяват се всякакви хипотези, включи­телно и това, че се е заблу­дила или е решила трайно да намери нови, по-подходящи територии за обитание.

Учените ще продължат да я следят, понеже голям ин­терес представлява и самото раждане, каквото досега не е наблюдавано от хора. Рядка­та риба, обявена за защитен вид, ражда веднъж на някол­ко години и точно сега има шанс този момент да бъде заснет.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ