140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кой убива делфините в Черно море

Тенденцията от тази и миналата година говори за много сериозен проблем с този вид китоподобни по нашето Черноморие.

За рекорден брой мъртви делфини, изхвърлени концентрирано в един регион само за три дни, алармираха от сдружение “Зелени Балкани”, съобщава Дневник.

Само от петък до неделя (15-17 юли) експерти и доброволци на сдружението са регистрирали общо 35 изхвърлени на брега мъртви китоподобни на плажната ивица между Ахелой и Поморие.

“Събираме данни за тези случаи вече над 5 години, но тези случаи от миналата и настоящата година определено са сигнал за извънредна ситуация и показват, че има изключително сериозен проблем със състоянието на муткура в Черно море”, подчертават експертите.

След трагичния за делфините уикенд от РИОСВ–Бургас са преброили общо 21 мъртви делфина по Южното Черноморие и отчитат 60 подадени преди това сигнала за подобни смъртни случаи по Южното Черноморие.

От екоминистерството ще проведат среща по темата, информира БНР. Вече са започнали проверки в морските общини, където са намерени тела на делфини, обясняват от ведомството. Междуведомствена група ще обсъжда всички измерения на проблема.

В същото време от началото на новия летен сезон активисти и специалисти нееднократно предупреждаваха, че тенденцията на масово измиране на делфини от вида муткур се повтаря от миналата година. През август на 2015 г. броя на мъртвите китоподобни стигна 250, а независимо разследване заключи, че най-вероятната причина е удушаване в рибарски мрежи.

През 2016 г. експерти от неправителствения сектор заявиха още в началото на сезона, че тази година ситуацията е много по-сериозна и настояха за превантивен контрол срещу бракониерския риболов и превенция от страна на държавата, а “не събиране и преброяване на трупове”.

Доскоро обаче отговорните институции бяха на мнение, че броят на умрелите делфинчета е в рамките на нормата (по техни данни – 45, според “Да запазим Корал” над 60 преди седмица, сега вече актуалната статистика е над 90 – бел. ред.) и не предприемаха мерки за превенция или анализ на ситуацията.

И през последните трагични за делфините дни всички индивиди са от вида черноморски муткур (Phocoena phocoena relicta) – защитен вид, включен в приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, застрашен вид, включен в Международния Червен списък.

Случаите с намерени мъртви делфинчета продължават и през тази седмица. Експертите наблюдават в морето още трупове и предполагат, че това, което регистрират на брега, е само една малка част от смъртните случаи и проблемът е изключително сериозен.

От началото на годината са констатирани 91 случая на мъртви делфини по българското Черноморие, а тенденцията за завишена смъртност се очертава заради случаите от отминалия уикенд, когато са били открити повече от 20 мъртви делфина, е сметката, която направи пред БНР Мирослав Калугеров, директор на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ, след публикуваните в социалните мрежи фотографии на мъртви делфини между Ахелой и Поморие.

На страниците на РИОСВ са посочени денонощни зелени телефони за сигнали.

Неправителствени организации предлагат монтирането на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините и така техният живот да бъде спасяван, защото сега съществуват подозрения, че рибари осакатяват заплели се в мрежите им делфини, за да ги освободят, като така причиняват гибелта им.

По Южното Черноморие, което е в обхвата на РИОСВ-Бургас (на юг от община Бяла, вкл.) броят на намерените мъртви делфини през 2015 г. е 56, 2014 г.- 21, 2013 г. – 47, 2012г. – 74 а, за 2011 г. – 20, отчитат на сайта на РИОСВ-Бургас.

От Дневник, със съкращения – вижте целия текст ТУК

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ