140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Козите по интелект се изравняват с кучетата

Британски биолози установиха, че козите могат да съперничат на кучетата в създаването на емоционални връзки със собствениците, съобщава в. “Дейли телеграф”, цитиран от dariknews.bg.

Козите могат да гледат умоляващо хората в очите за помощ, когато им е трудно да изпълнят някаква задача. Тази черта е присъща на кучетата, но не и на вълците, които не свикват с хората.

“Когато работиш с тях, установяваш, че те имат характер, както и че мислите им се изписват на муцуната. Те са толкова любопитни животни”, каза д-р Алън Макелигот от екипа.

Целта на изследването на учените от университета “Куин Мери” е да докажат, че козите са много по-умни, отколкото ги смятаме, както и че те общуват с хората подобно на домашните любимци.

Козите могат да отворят запечатана кутия с “лост” – задача, която демонстрира интелигентността на маймуните. Те могат да повторят “номера” четири години по-късно, без да им бъде подсказвано.

Козите гледат хората в очите по същия начин като кучетата, когато молят да им бъде дадено нещо по-вкусничко.

Козите са първите селскостопански животни, опитомени от хората преди около 10 000 години. Мнозина обаче ги смятат за не по-умни от овцете, а в някои държави като Италия и Германия сравнението с коза се използва като обида. Британските биолози изтъкват, че козите и овцете са много различни.

За целите на изследването британските биолози са научили кози да махат капака на кутия, за да намерят вътре наградата си.

В последния експеримент било невъзможно животните сами да отворят кутиите си. Обърканите кози търсели помощ от хората. Освен това погледът им бил по-красноречив, ако човекът ги гледал, в сравнение с когато бил с гръб към тях.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ