140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Козметичните промени в закона са притеснителни

С председателя на ЛРС-Казанлък се срещаме на Националния турнир по ловна стрелба за Купата на НЛРС-СЛРБ, където той бе един от състезателите представляващи своето сдружение.

Г-н Дочев, интересът ви към стрелбата от кога е?

От 2004 г. съм ловец и оттогава се занимавам активно с този спорт. Започнах да се състезавам след 2010 г., когато регистрирахме стрелкови клуб в Казанлък. Миналата година спечелихме отборната купа в дисциплината „Скийт“ на турнира за Купата на СЛРБ. Сега изграждаме стрелбище в Казанлък, което ще даде нови възможности за развитие на нашите таланти в този спорт.

Престои откриването на ловния сезон. Какви са очакванията на ловците от ЛРС-Казанлък?

Последните години са трудни за лова на пернати. Започнахме усилено разселване на фазани и яребици и първите резултати са налице. Миналия сезон на пъдпъдъци беше много слаб, обработката на земеделските площи съсипва техните местообитания.

При дивата свиня редувахме силни седмици със слаби. Дружините подхранват усилено, вече чувстват районите си като свои и полагат необходимите грижи за дивеча. Така че би трябвало отстрелът да се стабилизира.

Предстоят законови промени. Има ли нещо което ви притеснява?

От тези промени – не. Те са по-скоро козметични. Но липсата на ясна стратегия за развитие на ловното стопанство е притеснително. Няма ли посока за работа, никакъв закон не може да ни помогне.

Разбрах, че вашето сдружение има собствен интернет сайт. Сега ще имате възможност да споделяте информация с колегите си от страната и чрез сайта „Дивото“. Какво е вашето мнения за новопоявилата се медия?

Приветствам създаването му. Няма нищо по-важно от възможността да се информираме за случващото се в нашата организация. Липсата на комуникация води до проблеми, които после се чудим как да решаваме.

Колкото повече специализирани медии имаме, толкова по-добре. Важно е обаче информацията да е качествена и коректна. Един от недостатъците на интернет е, че там няма достатъчно достоверност на информацията – един чул, пък друг казал, после нещата излизат съвсем други. Новият сайт не бива да допуска това.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ